Macron eltűnt a nyilvánosság elől, saját szövetségesei küldték a kispadra

Macron eltűnt a nyilvánosság elől, saját szövetségesei küldték a kispadra

Még a liberálisok felé igencsak elfogult, Egyesült Államokban szerkesztett Politico brüsszeli hírportálnak is feltűnt, hogy Emmanuel Macron francia elnök az utóbbi időben kerüli a nyilvánosságot. Az ok állítólag az, hogy a francia radikális jobboldallal szemben nagy nehezen összetákolt szövetség pártjai felszólították, hogy tartsa magát távol a sajtótól, mert többet árt, mint használ, ha megszólal.

Már az is elég gyanús volt, hogy Macron az elbukott francia választások első fordulója után nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy kitartásra buzdítsa híveit és szövetségeseit. Csak egy rövid közleményre futotta, amelyben az egység fenntartására szólított fel a francia elnök.

Macron megítélése annyit romlott Franciaországban, hogy pártja és szövetségesei lényegében kispadra ültették, megtiltva neki, hogy részt vegyen a kampányban. Macronnak még a neve és az arcképe sem szerepel a választási szórólapokon.

A pártjával most együtt induló szövetségesek elég egyértelművé tették, hogy már egy Macron utáni politikai térre készülnek, és a sajtóban nyíltan (de egyelőre név nélkül) „demakronizációt” emlegetnek.

Hírdetés

A francia elnök egyik minisztere még a tévében is elismerte, hogy Macron imázsa és népszerűsége megkopott.

Maga Macron is váltásra készül. Az elmúlt hetekben rohamléptekben nevezt vagy neveztetette ki saját embereit kulcsfontosságú pozíciókba a rendőrségtől az ügyészségen át a hadseregig. Jelenleg is igyekszik szintén saját szövetségeseit ültetni a brüsszeli pozíciókba. Ezek a lépések mind azt szolgálják, hogy azután befolyása legyen az eseményekre, hogy elveszti az ellenőrzést a nemzetgyűlés felett – vagy ha Le Penék kormányalakítása után eltávolítják Macron az elnöki székből.

Jelenleg a választást valószínűleg megnyerő Nemzeti Tömörülés élesen tiltakozik Macron csendes „előkészített adminisztratív puccsa” miatt.

Sokat elárul, hogy a hadseregben több tucat magasrangú katonai vezetőt neveztek ki, ezek az emberek természetesen Macronnak köszönhetik pozíciójukat. Tekintettel arra, hogy Macron legutolsó nagy figyelmet kapó nyilatkozatában polgárháborút emlegetett arra az esetre, ha a radikális jobboldaliak győznek a választáson, a dolog most nagyon úgy fest, hogy nem a levegőbe beszélt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »