Ma választ elnököt a CDU

Ma választ elnököt a CDU

Párttörténeti szempontból is különleges napra ébredtek Németországban, ugyanis szombaton első alkalommal választják meg virtuálisan a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét, Angela Merkel lehetséges utódját a kancellári székben. 

Az 1001 CDU-delegált online adja le a voksát, feltételezhető, hogy az első fordulóban egyik jelölt sem kapja meg a győzelemhez szükséges, ötven százalékosnál nagyobb többséget. Ez esetben a második fordulóban az első forduló két legtöbb szavazatot nyert politikusa mérkőzik meg egymással, itt már a voksok egyszerű többsége is elegendő a sikerhez. Az online szavazatok jelentette biztonsági aggályok miatt levélszavazás követi a virtuális voksot, ennek eredményét január 22-én hirdetik ki.

Hírdetés

Friedrich Merz, Armin Laschet és Norbert Röttgen – a három elnökjelölt – egyaránt jelezték korábban, hogy vereségük esetén sem támadják meg bírósági úton a német politikában eddig precedens nélküli online elnökválasztás eredményét.

A CDU-kongresszus első napján, péntek este Angela Merkel kancellár és Annegret Kram-Karrenbauer jelenlegi pártelnök mondtak virtuális köszöntőt. A kancellár ebben az évszázad kihívásának nevezte a koronavírus-járványt, s felidézte a kancellárként eltöltött tizenhat évének legfontosabb eseményeit. – Németország a történelem során mindig képes volt új erőre kapni. A tény, hogy újra és újra erőre találtunk, a CDU-nak is köszönhető – fogalmazott, egyúttal annak a reményének adva hangot, hogy az ezeregy delegált „egy olyan csapatot választ, amely saját kezébe veszi a büszke pártunk sorsát” (A CDU- teljes vezetését megválasztják a kétnapos eseményen.)

Szombaton Friedrich Merz, Armin Laschet és Norbert Röttgen beszélnek a párthoz. Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető is felszólalnak a kongresszuson.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »