Ma folytatják a költségvetés módosításának vitáját

Ma folytatják a költségvetés módosításának vitáját

Boris Kollár parlamenti elnök csütörtökön megszavaztatta, hogy a költségvetés módosításáról szóló vita éjfél után is folytatódjon, amivel a kormánykoalíció képviselői egyet is értettek az SaS kivételével. Hogy mégsem így történt, az egy banális oknak köszönhető. A folytatáshoz ugyanis szükség lett volna a parlament pénzügyi bizottságának véleményére, Marián Viskupič (SaS) a bizottság elnöke azonban csak péntek 8.30-ra hívta össze a rá bízott testületet.

A vitára rányomta a bélyegét az Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter és az SaS közötti véleménykülönbség.

Ez után javasolta Boris Kollár azt a procedurális javaslatot, hogy a módosítás tárgyalását folytassák éjfél után is. Illetve, nem csak a költségvetést javasolta átverni hajnalig, hanem a többi májusi programpontot is. A plénum ezt hasonló arányban elfogadta. Ezek után Kollár az ülésben szünetet rendelt, hogy összeülhessenek a bizottságok, ugyanis a házszabályok szerint a bizottságok nem ülésezhetnek, amennyiben a parlamentben plenáris ülés folyik.

Hírdetés

Ezt használta ki Marián Viskupič (SaS) a pénzügyi bizottság elnöke, aki bizottságának ülését csak reggelre hívta össze, ezzel áthúzva a pár perccel jóváhagyott parlamenti döntést a tárgyalás folytatásáról. A döntést azzal indokolta, hogy

a 3,5 milliárd euró akkora összeg, hogy erről nem hajlandó éjszaka tárgyalni.

Azt Kollár is elfogadta, hogy a tárgyalás folytatásához szükség van a bizottság álláspontjához, így a bizottsági elnök akarata érvényesült.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »