Ma este hazatérhet a Puskás-díj, csak Messi van útban hozzá

Ma este hazatérhet a Puskás-díj, csak Messi van útban hozzá

Eljött annak a napja, hogy Lionel Messi Zsóri Dánielt akarja legyőzni. Ma osztják ki a milánói Best-gálán a 2019-es Puskás-díjat. Győzelmi esélye már csupán három játékosnak van: Lionel Messinek, a kolumbiai Juan Fernando Quinterónak – és a magyar Zsóri Dánielnek.

A FIFA 2009 óta ítéli oda a Puskás-díjat, az első győztes Cristiano Ronaldo volt, megalapozva az elismerés tekintélyét. A mostani a tizenegyedik kiírás, eddig a legtöbbször Lionel Messi (7), Neymar (5) és Zlatan Ibrahimović (4) kapott jelölést. A győztesek között óriási a szórás a nemzetiségeket tekintve, csak brazilból nyert két játékos, a további nyolc elsőség különböző országbelieknek ment. Még soha, senki nem nyerte meg másodszor is a Puskás-díjat, Messi hét jelölést kapott, de még egyszer sem nyert. Kolumbiai díjazott volt már (2014-ben, a világbajnokság után James Rodriguez) magyar ellenben még soha. Mi több: magyar most került először a jelöltek közé.

  • 2009-ben Cristiano Ronaldo nyerte meg az első Puskás-díjat, a Manchester United tagjaként az FC Portónak lőtt góljával. Andrés Iniestát és a brazil Grafitét előzte meg.
  • 2010-ben Hamit Altintop végzett az élen, a török válogatottban a kazahoknak rúgott elképesztően nagy találatával. A svéd Linus Hallenius lett a második, a holland Giovanni van Bronckhorst pedig a harmadik.
  • 2011-ben Neymar, még a Santos futballistájaként, nyert, a FIFA nem jelölte meg a második és a harmadik helyezettet. Bravúros cselsorozat hozta meg a győzelmet.
  • 2012-ben a szlovák Miroslav Stoch a török bajnokságban lőtt góljával nyert, megelőzve két latin-amerikait, Radamel Falcaót és Neymart.
  • 2013-ban Zlatan Ibrahimović kaptra a díjat, az angol válogatottnak rúgott ollózásos góljáért. Az immár a Manchester Unitedben játszó, szerb Nemanja Maticot és Neymart előzte meg. A brazil 2010 és 2013 között mindig az első tíz közé került, egy első hely után kétszer harmadik lett.
  • 2014-ben a vb-gólkirály kapta a díjat, James Rodriguez az uruguayiaknak lőtt látványos gólt, miután mellel megszelídítette a labdát, aztán bevarrta a felső sarokba. Mögötte egy női játékos, az ír Stephanie Roche végzett a második helyen, a holland Robin van Persie ugyancsak a Mundialon, a spanyoloknak fejelt gólja lett a harmadik.
  • 2015-ben egy addig ismeretlen brazil Wendell Lira győzött, Lionel Messi, aki először került a legjobb háromba, „csak” második lett. Felfért még a képzeletbeli dobogóra a római Alessandro Florenzi a Barcelonának rúgott látványos BL-gólja.
  • Hírdetés

  • 2016-ban a közönségszavazások kicsit rossz irányba vitték a díjat, a malajziai Mohd Faiz Subri lett az első, a brazil Marlone a második, a venezuelai női játékos, az U17-es dél-amerikai bajnokságon varázsoló Daníuska Rodriguez a harmadik. Messi és Neymar a vert mezőnyben végzett, a 2016-os Eb góljai közül csak egy került a tízbe, de nem Gera Zoltán a torna után a legszebbnek választott gólja, hanem a walesi Hal Robson-Kanu találata.
  • 2017-ben először győzött a Premier League-ben rúgott gól, Olivier Giroud, a franciák akkor még az Arsenalban játszó világbajnoka a Crystal Palace kapujába küldte a labdát. Második lett a dél-afrikai Oscarine Masuluke, aki az egyedüli kapus a dobogósok között, egy mérkőzés hajrájában, előrehúzódva, egy szöglet után ollózott az ellenfél kapujába. Harmadik újra egy venezuelai U17-es lány, akkor éppen Deyna Castellanos lett.
  • 2018-ban Mohamed Szalah végzett az élen, a Liverpool egyiptomi csatára az Everton elleni Mersey-parti derbin rúgott látványos gólt. Mögötte Cristiano Ronaldo ollózása következett, amelyet a Real Madrid torinói, a Juventus elleni BL-mérkőzésén csodálhattunk meg. A harmadik helyen egy Brazíliában futballozó uruguayi, Giorgian De Arrascaeta végzett. Fura módon Gareth Bale a BL-döntőben rúgott ollózásos gólja nem került a legjobbak közé.
  • Talán majd most nyer „helyette” egy ollózás…

    Itt megnézheti az eddigi tíz díjazott gólt:

    Itt pedig a mai három jelölt a 2019-es Puskás-díjra:

    Zsóri Dániel

    Lionel Messi

    Juan Fernando Quintero


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »