Lukácsnak jár, Eötvös Lorándnak nem?

Lukácsnak jár, Eötvös Lorándnak nem?

Többek közt Lukács György egykori lakásának rossz állapotával magyarázta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, hogy a néhai marxista filozófus hagyatékul az Akadémiára ruházott kéziratait és könyveit elköltöztetnék jelenlegi helyéről.

Az írásos hagyatékot eddig a kommunista gondolkodó egykori Belgrád rakparti lakásában és az eggyel felette található ingatlanban tárolták, itt lehetett őket kutatni. Az MTA a könyveket ugyanakkor hamarosan az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézet új, Soroksári úti épületébe szállíttatja, a tervek szerint pedig ugyanez lesz a célállomása a kéziratoknak is, megfelelő katalogizálás és digitalizálás után.

Lovász László szerdai sajtótájékoztatóján közölte: Lukács György könyveit annak idején az MTA Filozófiai Intézetére, kéziratait pedig az Akadémiára hagyományozta azzal a kikötéssel, hogy azokat nem lehet különválasztani. Csakhogy – mint az Akadémia elnöke hangsúlyozta – a jelenleg a főváros ötödik kerületétől bérelt ingatlan állapota leromlott, a panaszok szerint lassan akár tűzveszélyessé is válhat, ráadásul nincs légkondicionáló berendezés sem, a kéziratok tehát nincsenek olyan színvonalon tárolva, mint az MTA többi hasonló dokumentuma.

Okafogyott tiltakozás?

Hírdetés

Korábban Nyíri Kristóf, az MTA rendes tagja nyílt levelet is írt, hogy tiltakozzon a Lukács Archívum jelenlegi formájában történő megszüntetése, szétszedése és elköltöztetése ellen. Arra pedig maga Lovász László is kitért szerdán, hogy internetes aláírásgyűjtés indult az Archívum megszüntetése elleni tiltakozásul, ennek komolytalanságát érzékeltetve az Akadémia elnöke még azt is megjegyezte, gondolkodott rajta, hogy ő maga is aláírja.

Az Archívum ugyanis nem szűnik meg, ez nem is volt tervbe véve, bár az anyagok új helyre költöznek. Az sem állja meg a helyét, hogy Lukács végakarata ellenére elválasztanák egymástól a könyveket és a kéziratokat, utóbbiak ugyanis egy vélhetően egyéves munka után követik a könyveket a Filozófiai Intézet új épületébe. „A kutatóanyag helye ott van, ahol a kutatók vannak” – jelentette ki Lovász.

Még nem tudni, lesz-e emlékhely

Az MTA elnöke kitért rá: felmerült az igény arra, hogy Lukács egykori lakását megőrizzék emlékhelyként, és ugyan az Akadémia sem zárja ki egy ilyen kezdeményezés megsegítését – amennyiben Lukács örökösei vagy egy alapítvány színvonalasan tudná azt kialakítani –, de jelezte: az MTA nem tart fent emlékhelyeket, sem Eötvös Lorándnak vagy akár Szentágothai Jánosnak, a néhai kiemelkedő kutatókra másképpen, például tudományos konferenciákkal emlékeznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »