Lufiárak alakultak ki az ingatlanpiacon

Lufiárak alakultak ki az ingatlanpiacon

Úgy tűnik, nem teljesen helytállóak azok a híresztelések, melyek szerint továbbra is emelkednek az ingatlanárak Budapesten: ez ma már inkább csak a hirdetési árakra igaz. Bel-Budán már csökken a kereslet, amit minden bizonnyal a valós értékesítési árak is követni fognak.

Ellentétben a gyakran elhangzó hírekkel, idén az ingatlanpiaci kereslet már inkább stagnál, sőt kismértékben talán csökkent is, legalábbis ami Bel-Budát illeti – hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlanirodák I., II. és XII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Mint mondta, nagyon válogatósak lettek a vevők, az árak úgymond „felfújt, lufiárak”. Egyre többet lehet alkudni is, és csak az igazán keresett, jó lakásokat veszik meg az érdeklődők a meghirdetett árakon. Utóbbiak azonban a kínálatnak mindössze egy-két százalékát teszik ki.

Ma a legkeresettebb lakások zöldövezetiek, nyugat-keleti tájolásúak, erkélyesek, első emeletiek, ha pedig a lakás magasabban van, akkor az épületükben van lift is. Fontos, hogy maga a ház is legyen kifejezetten jó állapotú, közlekedése pedig remek. Az ilyen ingatlanok azok, melyek még mindig az átlagnál gyorsabban és drágábban kelnek el, ezekre ma is kevésbé lehet alkudni. Ugyanakkor minden más esetben csökkentek az árak. Nagy Andrea kiemeli, hogy mindezt a tulajdonosok sokszor csak nehezen hiszik el, az árat nem csökkentik, így a hirdetéseknél látható összegek meglehetősen távol állnak a realitástól.

Sokszor már 10 százalék

Hírdetés

Az árcsökkenés beindulására utal az is, hogy nem csak általában véve lehet engedményre szert tenni, hanem a rosszabb adottságú lakások árából már kifejezetten sokat lehet alkudni. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy ma már a 10 százalékos engedmény sem ritka, pedig korábban ez csak elvétve fordult elő.

Érdekes, de az iroda tapasztalatai szerint a csok semmiféle hatással nincs a bel-budai ingatlanpiacra, még használt lakások vásárlásánál sem veszik igénybe. Igaz ugyanakkor az is, hogy új építésű lakások nem nagyon vannak az érintett kerületekben, az a néhány, amely viszont mégis felbukkan a piacon, csak tervezőasztalon létezik, azaz el sem kezdték még építeni. Azt már így is tudni, hogy ezek négyzetméterára egymillió forint felett mozog, míg a környékükön lévő használtakét 600-900 ezer forintos áron mérik. Az árak úgy emelkednek, ahogy a városközponttól kifelé tartunk, ugyanakkor az is igaz, hogy 100-150 millió forintnál drágább ingatanokra Bel-Budán sincs már kereslet.

A bérletek még egekben

A bel-budai árak erősen szórnak, például a Vízivárosban és a Krisztinavárosban átlagosan 421 ezer forint körüli négyzetméteráron kelnek el a lakások, a Rózsadombon már 523 ezer forint ugyanez az összeg, míg Pasaréten 525 ezer forint, Rézmálon pedig 553 ezer forintot. A kissé kijjebb eső Zöldmálon az átlagos négyzetméterár 466 ezer, míg Orbánhegyen 587 ezres forint.

A kerületben a lakások bérleti díja 100 ezer forinttól indul, habár elvétve alacsonyabb árakkal is lehet találkozni. Ugyanakkor a 100 ezer forintos bérlakásokra olyan nagy a kereslet, melyet a kínálat nem tud kielégíteni, így az ingatlanokat a 100 és 200 ezer forint közötti ársávban bárhol könnyedén ki lehet adni. Érdeklődők még a 200-500 ezer forintos kategóriában is akadnak, a kereslet csupán a félmillió forintnál drágábban kínált bérleményekre elenyésző.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »