Lucza Zsigmond kassai kiállítása

Lucza Zsigmond kassai kiállítása

Március 1-én nyílt meg az Összefestés című nemzetközi alkotóhét keretében Lucza Zsigmond kiállítása az Erzsébet utcai MaJel Rovás Központban Kassán.

Pősze Attila szaxofonjátéka után a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusát, az intézmény legfiatalabb tanárát, s egyben az Etyeki Műhely művészeti vezetőjét Szabó Ottó elnök mutatta be Gergely Papp Adrianna kerületi önkormányzati képviselő magyar és angol nyelvű bevezetője után, melyben elmondta,

Erről tanúskodik az éppen zajló nemzetközi szimpózium, melynek résztvevője a most kiállító művész is.

Szabó Ottó a művész életpályáját ismertette. A Magyar Képzőművészeti Egyetem elvégzése után Stuttgartban, Berlinben, majd Finnországban folytatta tanulmányait. A festészet és a digitális médiumok látványvilágának kölcsönhatása foglalkoztatja, ahogy a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának továbbképzésén is. Több mint egy évtizede foglakozik vizuális neveléssel, tanít a budapesti Képzőművészeti Egyetemen, gyakori vendége a hazai és nemzetközi művésztelepeknek, a Rovás Alkotóközösségének részese.

Hírdetés

Szabó úgy látja, hogy a kiállított festmények egy bizonyos ponton megállnak, mintha lélegzetet vennének, mielőtt folytatnák küldetésüket.

Lucza művészetét közelállónak érzi a sajátjához, melyet a világjárvány e-konferenciái ihlettek, amikor a monitorokon élőben jelentkeztek a partnerek, beszéltek, de mégsem voltak fizikai valóságukban a helyszínen. Új fogalmak születtek, mint látvány alatti, látványtalan, kollektív láthatóság és láthatatlanság.

A kiállítás a digitális világ és a klasszikus festészet kölcsönhatásait vizsgálja. A járvány alatti időszak e-konferenciáin készített portrék a továbbgondolás szándékával kerültek vászonra, melyek most a kassai közönség elé tárulnak.

A megnyitón részt vett Verebes György, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője.

(Balassa Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »