Lovas István: Javaslat Orbán Viktor miniszterelnöknek

A keleti nyitás politikáját a médiában is meg kellene valósítani!

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Magyarország sikeres keleti nyitás politikáját a lehető leghamarabb ki kellene terjeszteni a tájékoztatás területére is.

A kizárólag nyugati hírforrásokból táplálkozó közszolgálati adóink a nyilvánosságot az egyre gyakrabban álhíreken és ferdítéseken alapuló, elsősorban Oroszország- és Kína ellen uszító hírekkel mérgezik, ezzel ártva országaink kapcsolatainak e két gazdasági nagyhatalommal.

Itt az ideje, hogy az egyoldalú médiaétrend megszűnjék.

Ennek különös nyomatékot ad, hogy tegnap világesemény történt a globális tájékoztatásban: az év első napján megkezdte sugárzását az új kínai médiaplatform, a hat csatornán sugárzó China Global Television Network (CGTN), amely a CCTV (China Central Television) helyébe lépett. Magyarán: Kínának is lett CNN-je és BBC-je.

Hírdetés

Mint a Russia Today, a Sputnik News, a kínai hírforrások és az iráni  PRESS TV következetesen a béke, a nemzetek közötti normális kapcsolatok előmozdítása érdekében dolgozik.

Sarkalatos ellentétben a hadiipari komplexum fegyvereladásának növelése, illetve fenntartása céljából a háborús feszültségek élezésében érdekelt oly sok nyugati médiummal.

A hazai nyilvánosság tájékoztatása ilyen átalakulásának szükségességét aláhúzza Magyarország sikeres keleti nyitás programja.

2012 május elsején, miután tárgyalt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettessel, Ön hangsúlyozta, hogy Magyarország és Kína stratégiai szövetségesnek tekinti egymást, és hogy a két ország politikai barát, politikai szövetséges.

Azt hiszem, egyértelmű, hogy hazánk keleti nyitás politikáját a néhány éven belül a világ legerősebb gazdasági hatalmává váló Kínával és a többi, tőlünk keletre fekvő országgal, így Oroszországgal fenntartott kapcsolatainkat javítaná, ha a médiában is megszűnne az egyoldalú tájékoztatás és eljönne a nyilvánosság sokszínű informálása azért, hogy a világ eseményeiről tárgyilagosabb kép alakulhasson ki benne.

Boldog új esztendőt kívánok Önnek és remélem, hogy sikerül megteremteni a nemzeti érdekeknek megfelelő magyar „unortodox” médiapolitikát, amelyet csak azért nem nevezek „demokratikusnak”, mert az a szó a mai összefüggésben itthon és világszerte sokak szemében a tájékoztatás területén is hegemonikus vagy monopolisztikus uralmat jelent.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »