Lovas István: Elhallgatott hírek 84. / Nemzetközi sajtószemle

Rendkívüli sajtószemle a nyugati migránsokozó terrorvilág végének kezdetéről.

BBC

EU referendum: a BBC előrejelzése szerint az Egyesült Királyság a távozásra szavaz

A reggeli félhetes híreket a BBC World Service rádión elmondó pár egymáshoz 6:24-kor, a hírek beolvasása után: „Borzalmas nap” (női hang). „Ez döntés volt az ellen, hogy a hatalom mind kevesebbek kezébe került” (férfi hang, amelynek tulajdonosa politikailag inkorrekt módon szólt száz milliókhoz, de a brexites többség szívéből).

FINANCIAL TIMES

EU referendum: az Egyesült Királyság a Brexitre szavaz, a piacon földrengésszerű mozgások”.

THE GUARDIAN

A Brexit győzelméről írt cikkei közül az egyik címe: „Az EU megrémült”. Ez így kezdődik: „Az Egyesült Királyság példátlan döntése, hogy elhagyja az Európai Uniót, a 28 államból álló tömböt történelme legmélyebb válságába taszított – olyan szeizmikus robbanás ez, amely az egész projektet megbuktathatja.

THE NEW YORK TIMES

Nagy-Britannia arra szavaz, hogy elhagyja az Európai Uniót”.

THE WALL STREET JOURNAL

Úgy néz ki, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót”.

THE WASHINGTON POST

Megdöbbentő döntéssel a britek az EU elhagyására szavaznak”.

POLITICO

Az amerikai portál európai kiadásának reggeli kör-emailje ezt írja: „A populisták kezébe kerültek a külpolitikai ügyrendek:… az Európai Külkapcsolatok Tanácsa (EKT) szerint 45 fontos /európai/ párt közül 32 készül arra,  hogy az uniós tagságtól a menekültkvótákig népszavazást rendezzen. Különbözőségük ellenére az európai radikális jobboldali és radikális baloldali populistáknak meglepően sok külpolitikai kérdésben egyezik a véleménye. Mindegyikük mélyen szkeptikus az EU-val kapcsolatban, ellenzik a külföldi beavatkozásokat, főként a Közel-Keleten; nem lelkesíti őket a Washingtonnal fenntartott kapcsolatuk és pozitívan állnak Putyin Oroszországához… a külpolitika már nem az elitek játéka lett. Mark Leonard, az EKT igazgatója kijelentette: „Nem intézhetjük el őket egy kézlegyintéssel marginális pártként – forradalmat csináltak az európai külpolitikában. Választott fegyverük az, hogy népszavazásokat vetnek be kedvenc témáik népi támogatásának felkorbácsolására.

És 9 óra 24 perckor: „Cameron miniszterelnök bejelenti lemondását”

Hírdetés

DER SPIEGEL

A vezető német hetilap és a legnagyobb látogatottságú német hírportál főszerkesztője reggeli kör-emailje: „Számolják még a szavazatokat, de a reggeli órákban az EU-referendumban a Brexit-tábor 52:48 százalékos arányban vezet. A BBC az EU-ellenesek győzelmét vetíti előre. Ha ténylegesen a Brexitre kerül a sor, úgy ez fekete nap lesz Európának. A börzéken maximális az idegesség. A font már zuhan. Minden részvénypiacra megrázkódtatás vár.”

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

„A britek 51,9 %-kal az EU elhagyására szavaztak”. És egy ugyanerről szóló másik cikkének címe, amely már a Brexit-szavazásra jött reagálásokkal foglalkozik: „Szomorú nap Európának és Nagy-Britanniának(mármint a britek kisebbségének), megjegyezve, hogy „a jobboldali populisták Franciaországban és Hollandiában fellendülőben vannak és országaikban máris népszavazásokat követelnek”.

DIE WELT

Politikai földrengés Európában: a britek az EU-ból való kilépésre szavaznak”.

Ráadásként egy tegnapi cikk a lapból, amely ezzel a címmel jelent meg: „Hazaárulás lenne, ha a britek az EU-t elhagynák”. Ez idézet Francis Fulton-Smith német-brit színésztől, az ARD német közszolgálati tévén futó, elsöprő sikerű „Dr. Kleist családja” sorozatának főszereplőjétől. A cikk a Brexit sikere esetén a nacionalizmus visszatértétől retteg.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

„A britek az EU-ból való kilépésre szavaznak”

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

„A britek az EU-ból való kilépésre szavaznak”

CORRIERE DELLA SERA

„Nagy-Britannia az EU-n kívül”

(A francia és a spanyol sajtó kora reggel szinte egyöntetűen azzal a címmel jelentett a várható végeredményről, hogy „Győzött a Brexit”.)

NIGEL FARAGE

„Tegnap este még a hazugság, a korrupció és a becsapás, míg ma reggel a becsületesség, tisztesség…” (Ezek azok az első szavak, amelyeket a hangos hurrázások ellenére hallani lehet a Brexit vezető politikusának, a UKIP elnökének szájából  1 perc 35 másodperces győzelmet ünneplő beszéde elején).

Facebookján pedig ezekkel a mondatokkal üdvözölte a győzelmet: „Most már merem azt álmodni, hogy egy független Egyesült Királyságra virrad a hajnal. (…) Visszakaptuk az országunkat. Köszönöm mindnyájunknak!

EUOBSERVER

Az európai „szélsőjobboldali” politikusok gratuláltak a brit szavazóknak döntésükhöz. A francia Marine Le Pen: „Győzött a szabadság. Legyen hasonló népszavazás Franciaországban és az EU országaiban”. A holland Geert Wilders: „Brüsszelt leverték”. Az olasz Matteo Salvini (Északi Liga) „Éljen a szabad polgárok bátorsága”. Gerolf Annemans flamand „nacionalista” (értsd: patrióta), aki a brit szavazókat „hősöknek” nevezte és Percy Bysshe Shelley angol költőt idézte: „Vesd el a magot – de ne engedd a zsarnoknak a betakarítást” hozzátéve: „köszönet a felszabadításért”. A német Beatrix Von Storch, az AfD-től: „Június 23-a történelmi nap… Junckernek és Schulznak le kell mondaniuk”.

*             *             *

Tusk: a vezetőknek találkozniuk kell az Egyesült Királyság nélkül, hogy megbeszéljék a Brexit ’részleteit’” (mondta Donald kacsa).

*             *             *

Megrázkódtatás, döbbenet, rettegő félelem: ömlenek be a Brexit reagálások” címen a jelentés politikusokat idéz. Sigmar Gabriel német alkancellár: „A pokolba is! Rossz nap Európának”. És egy igazi kivétel, aki érti a döntés okát:  Gerard Araud washingtoni francia nagykövet: „Reform vagy halál!”.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »