Londonban nyert Gramophone-díjat egy magyar zenekar

Londonban nyert Gramophone-díjat egy magyar zenekar

A Budapesti Fesztiválzenekart választották az év zenekarának kedd este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban. Az elismerést elsőként kapta meg magyar együttes.

A zenekar célja az alapítás óta sosem a versenyzés volt, hanem a közönség szolgálata itthon és nemzetközi szinten is minden formában és minden korosztálynak – emelte ki a díjátadóra küldött videóüzenetében a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

Az éppen Berlinben próbáló Fischer Iván szerint ez nem az a fajta díj, amit valaki eldönti, hogy odaad valakinek. Itt a közönség szavaz – mondta el az online sajtótájékoztatón.

„Kiadott a Gramofon mindenféle díjakat, amit ők döntöttek el, de

ez az egyetlen díj, amiről a közönség szavaz. Nekem ez a legfontosabb.”

Mint mondta, a Budapesti Fesztiválzenekar az ő zenekaruk, és az a legfontosabb, hogy a zene szépségét, az örömöt megosszák a hallgatókkal. „Ezt jelzi vissza most ez a közönség által megadott díj. Csodálatos érzés.”

Hírdetés

A szakmai zsűri az előző évi lemezfelvételek alapján választott ki tíz zenekart. A Budapesti Fesztiválzenekar Brahms 3. szimfóniájának lemezfelvételével érdemelte ki a jelölést. Világszerte több tízezren szavaztak, a Fesztiválzenekar a szavazatok 38 százalékát kapta meg. Az együttesnek komoly rajongótábora van az Egyesült Államokban, Németországban és Angliában, ezekből az országokból is érkezhettek voksok. A Kossuth-díjas karmester szerint ahogyan a díj odaítélésében, annak hozadékában is a közönség áll az első helyen. Szerinte fel fognak figyelni erre a díjra, és Magyarország mellett rengeteg országban fokozódni fog az érdeklődés a zenekar iránt.

A Londonban tartózkodó Erdődy Orsolya menedzserigazgató újságírói kérdésre válaszolva elmondta,

a magyar állam és Budapest is több évtizede támogatja a zenekart.

„Biztos sokan tudják a szakmából, hogy Magyarországon a zenekarok eddig a támogatásuk egyharmadát kapták meg a kormánytól, ugyanakkor van egy aláírt háromoldalú szerződés. Ez 2024 végéig garantálja a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatását és a fővárosi támogatást.” Emiatt optimisták, és remélik, a támogatásokat a jövőben is megkapják.

A Fesztiválzenekar jövőre ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját, és 1983 óta a világ egyik legjobb komolyzenei együttesévé vált. A zenekar közösségi aktivitásai mellett innovatív előadásmódjáról is híres. Nevükhöz fűződnek például az éjféli informális hangulatú Midnight Music események, az autistabarát Kakaókoncertek, vagy az év végi Titokkoncertek is.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »