LOCKDOWN – „Menekülés a művészetbe”

LOCKDOWN  – „Menekülés a művészetbe”

Hosszú kihagyás után a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete újból, a közel egy éve fennálló új vezetőségi tagokkal az élén, rendezi meg éves szalon kiállítását. A tárlat egy előre megfogalmazott, konkrét témára reflektál, ahol régi és az idei évben beiktatott tagok munkái már együtt kerülnek ki a galéria falaira az elmúlt három év terméséből.

A COVID-19 megjelenése óta eltelt időszak nem csupán a hétköznapi kultúrát, a gazdaságot, oktatást vagy az egészségügyet alakította át, hanem radikális változásokat tapasztalhatunk a kortárs művészet terén is. Mindannyiunk hétköznapjait meghatározták azok a törvénymódosítások, melyek a Covid-19 vírus rohamos terjedését kívánták megfékezni. A szigorítások és tiltások árnyékában alakítottuk életünket.

Ennek apropójaként bizonyos technikai és műfaji megközelítések felerősödtek a kortárs művészetben, némelyek változatlanul haladtak tovább útjukon. Sok esetben késztetett arra művészeket, hogy felülbírálják alkotási folyamataikat, más technikát alkalmazzanak, vagy más dimenziókban kezdjenek gondolkodni.

Alkalmasint a szűkös műteremből a természetbe kivonulva alkottak, a hagyományos méretekhez képest a vásznak hirtelen megnyúltak és több méter magasak lettek. Vannak, akiknél a témaválasztás jelentette az újdonságot és szakrális tematika feldolgozásába kezdtek, vagy az olaj- és az akril festéket elhagyva más technika kísérletezésébe fogtak bele.

A csoportos, válogatott tárlaton ezeket, a koronavírus-járvány időszaka alatt létrejött műveket mutatjuk be, melyek tükrözik az alkotási folyamatokban, technikában bekövetkezett vagy épp be nem következett változásokat.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy az alkotó a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének rendes tagja legyen, és olyan művek kerüljenek benyújtásra, melyek eddig még nem szerepeltek a Limes Galéria falain. A felhívás kiírója előválogatás után dönt a kiállítandó műtárgyak végleges listájáról, táblaképeket, installációt, szobor alkotást, kerámiát, de digitális alkotásokat is vár a nevezőktől. Az építész tagok kizárólag terveket és/ vagy már megvalósult épületek fotó dokumentációit nyújthatják be. A sorozat egy műnek számít, a kiállítandó darab számot a zsűri korlátozhatja.

Hírdetés

A kiállításra kerülő alkotások listája és a kiállítás dokumentálása a MAMSzE honlapján www.mamsze.sk és az egyesület hivatalos Facebook oldalán https://www.facebook.com/MAMSzE.official követhető. 

A rendezvényre kétnyelvű katalógus készül, az online katalógus a MAMSzE issuu oldalán lesz látható. A szervezet eddigi katalógusait szintén megtekinthetik a https://issuu.com/mamsze linkre kattintva.

A kiállítás werkfilmje a MAMSzE Contemporary YouTube csatornájára kerül feltöltésre, amit az alábbi linken lehet majd megtekinteni októbertől. https://www.youtube.com/channel/UCEc9pdR-98EywsnuM0WY4Ng/featured

A kiállítás a Magyar Festészet Napja programsorozatával együtt valósul meg a Limes Galéria kiállítótermében (Ferences Barátok u. 84.). A megnyitó 2022. október 21-én kerül megrendezésre.

Kérdéseiket a kiállítók és a látogatók az alábbi e-mail címek bármelyikén feltehetik: [email protected] és a [email protected], de a Facebook megkeresésekre is szívesen válaszolnak a kiállítás szervezői.  

( A kiállítást a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja )


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »