Ljasko: nem vezetünk be általános lezárást a májusi ünnepekre

Ljasko: nem vezetünk be általános lezárást a májusi ünnepekre

Viktor Ljasko egészségügyi tisztifőorvos az 1+1 tv-csatorna adásában elmondta, Ukrajnában egyelőre nem tervezik a májusi ünnepekre az országos lezárás bevezetését.

„Most azt látjuk, hogy meglehetősen nagy számban figyeltük meg az előfordulás stabilizálódását, három hétig nem volt tendencia az új esetek és a kórházi kezelések számának növekedésére. Ez már határozott mutató” – mondta.

Ljasko szerint a májusi és a húsvéti ünnepeken Ukrajna területén emberek „tömeges vándorlása” lesz megfigyelhető,

az ünnepeket a templomokban meg fogják tartani.

„Itt egy másik kérdés van, hogyan értetjük meg mindenkivel azt, hogy koronavírus-járványban vagyunk, és az egészségügyi előírások betartása ebben az időszakban kulcsfontosságú dolog, hogy ne legyenek újabb járványkiütések és szigorú karanténok” – mondta az egészségügyi tisztifőorvos.

Hírdetés

Válaszul arra a kérdésre, hogy Ukrajna tervezi-e szigorú országos karantén bevezetését a májusi ünnepekre, Ljasko elmondta:

„Most nem tervezik.

Hétfőn volt egy ülésünk az elnökkel, ahol a miniszterelnök elmondta, hogy ezen a héten közgyűlés lesz az Ukrán Egyházak Tanácsával, ahol az Egészségügyi Minisztérium által már kidolgozott algoritmusokat mutatnak be, hogy az egyházakban minden a járványellenes normáknak megfelelően történjen.”

Elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium azt javasolja az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy tartózkodjanak a templomok látogatásától.

„Ha van ilyen lehetőség, akkor a háztartásból valaki elmehet a templomba és megszentelheti a pászkát, hogy aztán átadhassa a családjának” – tette hozzá az egészségügyi miniszterhelyettes, idézi a Golos.ua.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »