Litvánia akadályt épít a fehérorosz határon

Litvánia "fizikai akadályt" létesít Fehéroroszországgal közös határán, és a hadsereget is beveti a szomszédja felől érkező illegális bevándorlás megfékezésére – jelentette be Ingrida Simonyte miniszterelnök szerdán Vilniusban.

A kormányfő azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjét, hogy légi járatokkal szállít migránsokat Minszkbe, majd továbbküldi őket a balti állam felé. Simonyte a határsértőknél lefoglalt bizonyítékokra hivatkozott.

"Vannak utazási irodák, amelyek közvetlen járatokat kínálnak például Minszk és Bagdad között, továbbá ügynökségek Fehéroroszországban és más országokban, amelyek ‘turistákat’ próbálnak Minszkbe csalogatni" – mondta Simonyte a Reutersnek adott interjúban.

Szavai szerint a legtöbb migráns a bagdadi repülőtéren keresztül érkezett Minszkbe, de nem zárható ki, hogy Isztambulból is érkeztek emberek.

A kormányfő által említett bizonyítékok között a minszki székhelyű UmnoTuri és Centrkurort utazási irodák május 27-én és június 7-én keltezett, a fehérorosz külügyminisztériumnak küldött vízumkérelmei szerepelnek három iraki állampolgár számára. Ezenkívül a hírügynökségeknek megküldött másolatok között mellékelték a Belavia fehérorosz légitársaság Isztambul-Minszk járatának beszállókártyáját, amelyet szintén az egyik migránsnál találták meg.

Simonyte elmondta, hogy felgyorsították a menedékkérelmek elbírálását. A litván kormány korábban vészhelyzetet hirdetett az ország területére érkező "menekültözön" miatt. Az idén eddig több mint 1300 migránst tartóztattak fel a balti állam hatóságai, míg a tavalyi év egészében csak 81-et. A menedékkérők többsége iraki, szíriai és afgán állampolgár.

Hírdetés

Aljakszandr Lukasenka kedden azzal fenyegette meg Brüsszelt és Berlint, hogy migránsok tömegeit engedi Európára, különösen Németországra (ők ezért pont még hálásak is lennének – a szerk.), és hogy betiltja a kínai és az orosz áruforgalom áthaladását országán keresztül, válaszul arra, hogy az Európai Unió büntetőintézkedésekkel sújtotta Minszket a vitatott választások, a tömeges megtorlások és a politikai ellenfelek őrizetbe vétele miatt.

"Az egész folyamatot hibrid agresszióként értékeljük, amely nemcsak Litvánia, de az egész Európai Unió ellen irányul" – hangsúlyozta Simonyte.

A litván külügyminisztérium közölte, hogy Gabrielius Landsbergis tárcavezető jövő hétre tervezett bagdadi látogatásának előkészítésén dolgozik. A miniszter az illegális bevándorlás problémáját akarja megvitatni az iraki vezetéssel.

A litván külügyminiszter egyébként szerdán közölte, hogy török hivatali partnere segítségét kérte a Litvániába érkező menedékkérők azonosításában. "A Litvániába Fehéroroszországon keresztül érkező emberek nagy része Törökországból, a török légitársasággal jön. Úgy gondoljuk, hogy Törökország ismeri a személyazonosságukat" – mondta Landsbergis, hozzátéve, hogy ez megkönnyíti hazaszállításukat.

A litván külügyminiszter elmondta: bekérették a fehérorosz nagykövetség ügyvivőjét, és nyomatékosan kérték, hogy Minszk vessen véget az illegális bevándorlók áradatának.

Landsbergis arról is beszámolt, hogy válaszul a minszki vezetés "következetesen barátságtalan" tevékenységére, Litvánia egy diplomatára korlátozza a vilniusi fehérorosz nagykövetség létszámát. Ő fogja ellátni a konzuli feladatokat is. Rajta kívül csak egy háromfős technikai személyzetet engedélyeznek a diplomáciai képviseleten.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »