Litván kormány: nem kell meghosszabbítani a rendkívüli állapotot a fehérorosz határon

A litván kormány úgy határozott szerdán, hogy nem kell meghosszabbítani a január 14-én lejáró rendkívüli állapotot a fehérorosz határon, mert már nincs rá szükség a migrációs válság miatt, és ezt fogja javasolni a parlamentnek is – jelentette be Ingrida Simonyte miniszterelnök.

Hozzátette, hogy a helyzet alakulásától függően újra bevezethetik a rendkívüli jogrendet.

Gitanas Nauseda államfő is már az előző nap úgy nyilatkozott, hogy a migránsválságot megoldották, ezért véget lehet vetni a rendkívüli állapotnak a fehérorosz-litván határon.

Litvánia november 10-én hirdette ki a rendkívüli állapotot a határ mentén. Lengyelország, Litvánia és Lettország határai fokozott nyomás alá kerültek az elmúlt hónapokban Fehéroroszország irányából, ahol migránsok ezrei táboroznak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unió területére. Csak Litvánia több mint négyezer illegális határátlépőt tartóztatott fel, az ötvenszeresét a tavalyinak. A balti állam a beadott 3272 menedékkérelemből eddig mindössze 54-et fogadott el.

Hírdetés

Vilnius a határvédelem megerősítésével és határkerítés felhúzásával reagált a migránsválságra. A litván határőrök több mint 8100 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a határt. Az év vége felé egyre csökkent a határátlépési kísérletek száma, vasárnap és hétfőn pedig egyetlen migránst sem kellett visszafordítani.

A litván hatóságok keddi adatai szerint 3166 ember tartózkodik a helyi befogadóközpontokban. Ötszázharminchét migráns tért vissza Litvániából a hazájába, közülük ötvenötöt akarata ellenére toloncoltak ki az országból.

Litvánia a közelmúltban fejenként ezer eurót (368 ezer forintot) ígért az önként hazatérő migránsoknak. Ez az ajánlat január 20-ig érvényes.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »