Liszicsanszk körül bezárul az ostromgyűrű

Liszicsanszk körül bezárul az ostromgyűrű

Az oroszok által csaknem körülzárt Liszicsanszkból visszavonulnak az ukrán katonák, bár közülük sem mindenki ért egyet ezzel, vannak, akik inkább harcolnának. A városban maradt polgári lakosságot egyelőre önkéntesek segítik, de mi lesz később?

Ó, kenyér, rég nem láttam már kenyeret – mondja a SkyNews hírcsatorna liszicsanszki riportjában egy idős nő, akinek önkéntesek visznek minimális élelmiszert, étolajat, tésztát, és kenyeret. A tésztát megfőzni azonban már csak szilárd tüzelésű tűzhelyen fogja tudni, a város nagy részében ugyanis nincs gáz- és áramszolgáltatás. Jól látszik, hogy a menekülő katonák is bepakolnak egy generátort az autóba.

Akkreditációja az ukrán oldalra szól, természetesen ez behatárolja a mozgásterét. Ukrajnai tartózkodása során már Volodimir Zelenszkij államfővel is készített interjút, és a háború viszonylag korai szakaszában, március 9-én került adásba.

Crawford egy hosszabb, 9 perces anyagát szerdán adták közre. Szeverodonyeck eleste után az ukrán erők ide, a Dnyeszter folyó jobb partjára vonultak vissza. A két település között immár nincs egy épen maradt híd sem. Szeverodonyeck eleste után az orosz ellenőrzés teljessé vált a folyó bal partján. Liszicsanszkot délről is szorongatják. Az Institute for the Study of War amerikai think tank készítette ezt a háborús térképet. A nagyobb térkép az aktuális harci helyzetet mutatja.

A kisebb, tegnapi, június 30-ai keltezésű térképén jól látszik, délről folyamatosan nyomulnak előre, a város körül még egy kb. 8-10 km széles szabad sáv van, a távozás ezen keresztül lehetséges.

Crawford 29-én leadott riportjában még szabad az olajfinomító felé vezető út. Orosz Telegram-csatornák szerint azonban ezt már elfoglalták.

A riportot ide kattintva nézhetik meg erős idegzetű olvasóink, a végén orosz katona teteme is látható. Akit zavar az erőszakos tartalom, ne kattintson.

Hírdetés

A filmben katonák is megszólalnak. 4:40 környékén egy középkorú katona, Mikolai a 10. dandárból világosan kifejti: mi soha nem adjuk nekik (t.i. az oroszoknak – a szerk. megj.) Ukrajnát. A 19 éves Eugen egy páncélozott harcjárműben él és harcol már hónapok óta. Nehezményezi, hogy míg Szeverodonyeckből harcok során szorították ki őket, addig Liszicsanszkból egyszerűen kivonulnak.

Azt gondoltam, kicsit hosszabb ideig tudjuk tartani a várost”

– mondja csalódottan. Kérdés, hogy meddig tudták volna tartani, és milyen áron. A fotelból jókat lehet elemezni, a terepen viszont van, vagyis tegnap még volt ez a bő 10 kilométeres sáv, melyet az orosz tüzérség folyamatosan tűz alatt tart. Azon át lehet menekülni. Ha az ostromgyűrűt bezárják, a városban maradt katonákat hosszú, nehézkes és véres utcai harcok során fogják ledarálni. Az erre alkalmas orosz légideszant erők már a városban vannak, ők foglalták el az olajfinomítót, mely Ukrajna második legnagyobb olajfinomítója.

És itt vannak a csecsen különleges erők, Zamid Csalajev vezetésével. Ramzan Kadirov csecsen államfő bizalmasa, az Ahmat Kadirovról elnevezett különleges erők parancsnoka végigharcolta a mariupoli csatát, részt vett az Azovsztal blokádjában és megtisztításában, Szeverodonyeck elfoglalásában, ahol az első vonalban vezette az utcai harcokat, most pedig Liszicsanszkra készül.

Felderítőink jelentették, hogy a Liszicsanszkban állomásozó ukrán erők gyenge állapotban vannak – mondja a parancsnok. Több nyugati elemző is kiemelte, miután látták, elhúzódó konfliktusra kell számítani, hogy az idő valószínűleg nem tényező az oroszoknál. Ezt a Csalajev-nyilatkozat is megerősíti. „Aki nem akar fegyverrel szembeszállni velünk, annak megadjuk a távozás lehetőségét. A többiekre gyors és elkerülhetetlen bukás vár” – teszi egyértelművé Csalajev.

Vajon a város lakói mit gondolnak ebben a helyzetben? Crawford egy másik, tegnap bemutatott, rövidebb anyagából ez is kiderül.

A riportban helyi lakosokat kérdez arról, szerintük ki az agresszor. A város orosz többségű, így nem lepődhetünk meg azon, vannak itt is, akik szerint Zelenszkij tehet az egészről, az oroszok segíteni jöttek. Akik a városban rekedtek, pár nap múlva megtapasztalhatják, milyen lesz az orosz segítség…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »