Líbiáról konferenciáznak Párizsban

A líbiai válság politikai rendezéséről kezdődött magas szintű nemzetközi békefórum pénteken Párizsban. A zárónyilatkozat kiszivárgott tervezete szerint szankciókkal fenyegetik azokat, aki megzavarják a líbiai választásokat és a politikai átmenetet.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár a konferencia résztvevőinek küldött videóüzenetében arra figyelmeztetett, hogy "mindenkit felelősségre kell vonni, aki a líbiai béke létrejöttének szándékos aláásására vagy megakadályozására törekszik".

A konferencián a többi között részt vesz Emmanuel Macron francia államfő, Angela Merkel leköszönő német kancellár, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, Kamala Harris amerikai alelnök is, továbbbá Mohamed al-Menfi, a líbiai elnöki tanács elnöke. Az értekezlet célja, hogy megerősítse a december 24-re tervezett líbiai választások és a külföldi erők kivonására irányuló erőfeszítések nemzetközi támogatottságát.

Ugyanakkor Oroszország és Törökország csak alacsony szintű delegációt küldött Párizsba, ami kétségessé teszi a konferencián elfogadandó állásfoglalás moszkvai és ankarai támogatását.

A decemberi líbiai voksolás kulcsfontosságú az ENSZ által támogatott békefolyamatban, amelynek célja az egy évtizedes erőszak és zűrzavar felszámolása. A válságba belekeveredtek a térség országai is, és a kaotikus viszonyok aláásták a Földközi-tenger afrikai partvidékének stabilitását a Moammer Kadhafi diktátor elleni 2011-es felkelés óta.

Hírdetés

A líbiai elnök- és parlamenti választásokat még mindig kétség övezi hat héttel a voksolás előtt, mivel az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választás menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként.

A kötélhúzás a szélesebb értelemben vett líbiai békefolyamatot is veszélyezteti, amelynek többek között célja a régóta megosztott állami intézmények egyesítése és a külföldi zsoldoscsapatok kivonása, amik a tűzszünet ellenére beásták magukat a frontvonalak mentén.

A Reuters hírügynökség birtokába jutott zárónyilatkozat-tervezet kiemeli a líbiai választási bizottság azon döntését, amellyel az elnökválasztás első fordulójának időpontját december 24-ére jelölte ki, amelyet egy második forduló követne a parlamenti választások napján.

A külföldi hatalmak olyan elnökválasztást szeretnének, amelyen minden lehetséges jelölt elindulhat, beleértve a már hivatalban lévő tisztségviselőket, és azokat a megosztó politikai szereplőket is, akiket Líbia nagyobb részén elfogadhatatlannak tartanak.

A párizsi békefórum a zárónyilatkozatát a tervek szerint szombaton fogadhatják el.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »