Líbiában ismét feszült a helyzet

Líbiában ismét feszült a helyzet

Abdul Hamid Dheibah, a líbiai nemzeti egységkormány (GNU) vezetője szombaton támogatásáról biztosította az ország keleti részén fekvő Tobrukban pénteken zavargásokhoz vezető tömegtüntetés résztvevőit, akik egyebek között a kormány lemondását követelték.

Csatlakozom a tüntetőkhöz szerte az országban. Minden hatalmi szervnek távoznia kell, beleértve a kormányt is, és ez csak választások útján történhet”

Hírdetés

– írta Dbeibah Twitter-oldalán.

Péntek este az ország számos városában tömegtüntetések zajlottak, amelyek résztvevői a hatóságok feloszlatását, az elnök- és parlamenti választások mielőbbi megtartását, valamint a zsoldosok és a külföldi erők kivonását követelték. Tobrukban a tüntetők megrohanták és felgyújtották a parlament épületét.

A héten a rivális líbiai frakciók a választások alkotmányos keretéről egyeztettek Genfben, de a megbeszélések eredménytelenül értek véget. Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyekért felelős különmegbízottja szerint bár sikerült némi előrelépést elérni, az elnökválasztáson induló jelöltek személyéről nem volt egyetértés. Ezután megfigyelők jelezték, hogy megállapodás híján újabb harcok törhetnek ki Líbiában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »