Lezárhatják a gáztűzhelyeket

Félig főtt meg az ebéd, mert jöttek valami ellenőrök, és minden további nélkül elzárták a gázcsapot – panaszolta a Háromszéknek egy sepsiszentgyörgyi lakos, aki úgy tudja, hogy már ötvennél több lakás maradt meglepetésszerűen földgáz nélkül a városban. Hogy valójában mennyi, azt nem tudni, de az igaz, hogy a gázszerelők számonkérhetik a biztonsági előírásokat, és ha valami hibádzik, elzárhatják a csapot.

Az idén márciustól Engie Romania nevet viselő regionális gázszolgáltató cég nyilvános telefonszámán némi kapcsolgatás után közölték: az energiaszabályozó állami hatóság egy idén januárban életbe lépett határozata szerint el kell zárni a gázt minden olyan fogyasztónál, ahol a biztonsági intézkedések nem megfelelőek. Konkrétan egy olyan, elektromos szeleppel ellátott készüléket kérnek számon az ellenőrök, amelyet 2008 óta kötelező felszerelni a balesetek megelőzésére; ez méri az adott helyiség (konyha, szoba stb.) levegőjének gáztartalmát, és ha magasabb a megengedett határértéknél, önműködően elzárja a gázvezetéket. Az Engie 650 lejért forgalmazza ezeket a műszereket, de bármilyen gázszerelési engedéllyel rendelkező kisebb cégtől is beszerezhetők, és ezek a cégek ellenőrzéseket is végezhetnek. Az Engie szerződés alapján vagy az ügyfelek kérésére küld ki embereket a kötelező kétévenkénti ellenőrzésre vagy tízévenkénti műszaki vizsgálatra, de előzetesen egyeztetik az időpontot a megrendelővel, nem állítanak be váratlanul senkihez. Azt, hogy hol, melyik lakásban zárják vagy nem zárják el a gázcsapot, a szakemberek döntik el, természetesen az adott helyzetnek megfelelően.
Közkeletű vélemény, hogy csak a modern, jobban szigetelő (a közbeszédben termopán) ablakokkal zárt lakásokban követelmény a biztonsági gázmérő készülék, de nem ennyire egyszerű a dolog – tudtuk meg egy sepsiszentgyörgyi szakembertől, aki a vonatkozó szabályozások közül először azt emeli ki, hogy ahol szabad lángú kályha van, onnan a füstöt ki kell vezetni, és a friss levegő utánpótlásáról is gondoskodni kell. Pontos előírás van arra, hogy légköbméterenként mekkora szellőzőfelületre van szükség (a régebbi lakásokban ezért volt egy kis nyitható ablakszem) – felül, mert a robbanásveszélyes földgáz és az égés során keletkező, mérgező szén-monoxid is könnyebb a levegőnél –, számításba veszik, hogy vékonyabb, törékenyebb régi vagy négy milliméternél vastagabb, ellenállóbb új üveg van-e az ablakban, de a kazán típusa és a szellőzőkürtő, valamint a bejárati ajtó alatti rés megléte, illetve hiánya is befolyásolhatja azt az eredményt, amelytől a gázcsap elzárása vagy nyitva hagyása függ. Brassóban nagyon komolyan veszik ezeket a biztonsági készülékeket, régi házakban is megkövetelik, és arra is van lehetőség, hogy részletekben, a havi számlával együtt fizesse ki a fogyasztó. Most már olyan műszerek is vannak, amelyek a földgáz és a szén-monoxid koncentrációját is mérik, akár hangjelzéssel is figyelmeztetnek a határértékek túllépésére, és olyankor nem várnak emberi beavatkozásra, hanem azonnal kikapcsolják a gázt.

Hírdetés

Demeter J. Ildikó
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »