Leváltották vezetői posztjáról Afrika leggazdagabb asszonyát

Leváltották vezetői posztjáról Afrika leggazdagabb asszonyát

Menesztette Angola állami olajvállalatának éléről a volt államfő lányát a szeptember végén hivatalba lépett új köztársasági elnök, írja az MTI.

A hercegnő néven emlegetett Isabel dos Santos 2016-ban került a súlyos nehézségekkel küzdő Sonangol vezérigazgatói székébe.

Az amerikai Forbes magazin által Afrika leggazdagabb asszonyaként bemutatott Isabel dos Santos kinevezését élesen bírálták apja, José Eduardo dos Santos ellenfelei, 

azzal vádolták az államfői tisztséget 38 éven át betöltő politikust, hogy maroknyi rokonának javára privatizálta az országot.

Bár maga dos Santos jelölte ki örököseként, az új államfő, Joao Lourenco már a választási kampányban elhatárolódott elődjétől, a kormányzó pártot, a Népi Mozgalom Angola Felszabadításáért (MPLA) nevű tömörülést jelenleg is irányító José Eduardo dos Santostól, és azt ígérte, hogy harcolni fog a korrupció ellen.

Hírdetés

Lourenco első parlamenti beszédében a demokratikus rendszer megerősítését ígérte, és azt, hogy „korrigál bizonyos általános gyakorlatokat” példát mutatva.

Isabel dos Santos felmentése mindazonáltal meglepetést keltett, mert a milliárdos üzletasszony többször is megerősítette, hogy meg akarja őrizni a Sonangol vezérigazgatói tisztségét.

Az asszony 3,4 milliárdos magánvagyont halmozott fel az évek során: Angolában és Portugáliában lévő befektetéseinek köszönheti vagyonát, és a Forbes szerint persze apjának is,

aki a hírek szerint a lánya érdekeltségébe tartozó több cégbe is pénzt pumpált – idézi a magazin  afrikai top 10-es listáját a portfolio.hu.

Az OPEC-tag Angola nemzeti olajvállalatának helyzete továbbra is törékeny a makacsul alacsony olajárak miatt. Afrika szubszahai részén Nigéria mellett Angola a legnagyobb olajkitermelő ország. A polgárháború befejeződése, 2002 vége óta a kőolajkincsnek köszönhetően kétszámjegyű mértékben bővült az angolai gazdaság, a hazai össztermék növekedésének üteme 2007-ben érte el a csúcsot 20 százalékkal. Jelenleg az ország költségvetési bevételeinek több mint 70 százaléka származik a kőolajból.

Miután az olajárak 2014 nyarán összeomlottak, a Sonangol nehéz helyzetbe került, magával rántotta az egész gazdaságot, ami arra kényszerítette a kormányt, hogy megszorításokat vezessen be.

A gazdaság tavaly gyakorlatilag stagnált, és a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint idén is csak 3,1 százalékkal növekedett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »