Léva – Együtt az erős magyar közösségért

Léva – Együtt az erős magyar közösségért

2023. március 18-án immár második alkalommal valósult meg a lévai Juhász Gyula Alapiskola családi napja. Az oktatási intézményben elsősorban a város és a régió óvodásait várták, akik szüleik kíséretében szép számban meg is érkeztek.

A felvidéki szülőknek április folyamán kell iskolát választaniuk iskolakötelessé váló gyermekeik részére. A Rákóczi Szövetség, partnereivel és támogatóival együtt igyekszik minden eszközt megragadni annak érdekében, hogy a magyarul beszélő gyermekek szüleit a magyar iskolaválasztásra bátorítsa”

– olvasható a Rákóczi Szövetség közleményében. A családi nap célja tehát az volt, hogy egy jó hangulatú közösségi eseményen a régió családjait segítsen megnyerni a magyar iskolának.

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan most is mintegy kétszázan látogattak el intézményünkbe: óvodások, jelenlegi és korábbi tanulók, szülők, nagyszülők, iskolabarátok. Jelen voltak a lévai magyar szervezetek tagjai, a térség lelkészei, a régió településeinek polgármesterei is. Iskolánkat továbbra is 19 településről látogatják gyerekek”

– mondta el az alapiskola igazgatónője, Lőrincz Katalin.

A korán kelő babák és mamák már 9 órától Ringató-programon vettek részt; a foglalkozást Danczi Mónika vezette. A megnyitó az iskola egyik tanulójának szavalatával kezdődött, majd a Pitypang Néptáncegyüttes mutatkozott be. Tagjai Gergely-járást, villőzést, népi gyermekjátékokat és dunántúli párost mutattak be, illetve adtak elő. A programfolyam egy karate bemutatóval folytatódott:

Hírdetés

Értékrendünket tükrözi az iskola pedagógiai programja is, amelyben nagy hangsúlyt fektetünk a magyar identitástudat megőrzésére, valamint az édes anyanyelvünk és hagyományaink ápolására, továbbvitelére. A szellem épülése mellett fontosnak tartjuk a test épségben való tartását, az egészséget is. 2022 szeptemberétől – a gyermeki és a szülői igényeknek eleget téve – karate- és fociklubot is működtetünk.”

A megjelentekhez szólt a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programért felelős igazgatója, Petrovay László, majd az igazgatónő – az anyából, apából és gyermekekből álló igazi család fontosságát kihangsúlyozó beszédét követően – felolvasta Szili Katalin levelét. A miniszterelnöki megbízott egyéb teendői miatt végül személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen.

A Rákóczi Szövetség jóvoltából műsort adott Balatoni Kata ismert és elismert néptáncpedagógus és neveléstudományi kutató, a Klárisok zenekar pedig hangszerbemutatóval színesített interaktív mesejátékkal készült.

Id. Gubík László, ifj. Gubík László, Kovács Péter és az apukák közreműködésével focibajnokság zajlott a műfüves pályánkon; közben az érdeklődőkkel Kovács Barnabás kollégám íjászkodott.

Nyolc ipolyszalkai kézművesmesternek köszönhetően a gyerekek elsajátíthatták a gyöngyfűzés, a nemezelés, a kosár- és nádfonás, valamint az üvegfestés technikáit, s makramé-, csuhé- és virágkészítésbe is bekapcsolódhattak. A szövést iskolánk alkalmazottja, Duba Ágota vezényelte, míg mesemondással intézményünk egykori diákja, a hontfüzesgyarmati Duba Zsófia készült” – részletezte Lőrincz Katalin, majd jelezte, hogy – meseországgal és zenebirodalommal – várnak mindenkit szeretettel az iskolai beíratásra, amelyre április 28-án és 29-én, pénteken, illetve szombaton kerül majd sor.

Céljuk, hogy Léva városában továbbra is ki tudjon tartani ez az erős magyar közösség. Ezért dolgoznak; mint mondják közösen, hiszen csak így lehet…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »