Lettország bojkottálhatja a párizsi olimpiát, ha azon az oroszok is ott lesznek

Lettország bojkottálhatja a párizsi olimpiát, ha azon az oroszok is ott lesznek

Lettország fontolóra veszi a jövő évi párizsi nyári olimpia bojkottálását, ha Oroszország és szövetségese, a  fehérorosz sportolók is részt vehetnek rajta. A Lett Olimpiai Bizottság elnöke, Zsorzss Tikmers a köztévé adásában azt mondta, “ha most rendeznék az olimpiát, és azon az orosz és fehérorosz sportolók indulhatnának, akkor a lett csapat nem menne az olimpiára”.

Tikmers maga is olimpiai érmes. Evezésben szerzett ezüstérmet az 1980-as moszkvai olimpián az akkori Szovjetunió képviselőjeként. Számos ország, köztük az Egyesült Államok is bojkottálta akkor az olimpiát, tiltakozásul Afganisztán szovjet inváziója miatt. Az Oroszországgal szomszédos Lettország az egyik támogatója Ukrajnának, amelyet 2022. február 24-én támadtak meg orosz csapatok Fehéroroszország támogatásával, és a mai napig nem vonultak ki onnan, véres háborút folytatva.

Közben az ukránok is szervezkednek

Hírdetés

Az egykori olimpiai ökölvívó bajnok, az ukrán Vlagyimir Klicsko hazája oldalára állt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elleni küzdelemben, és azon tervében, hogy oroszok és fehéroroszok egy csoportja részt vehetne a 2024-es párizsi olimpián. Az 1996-os atlantai olimpiai aranyérmese, a profi nehézsúlyú bajnok közösségi oldalán és weboldalán közzétett videóban azt mondta, hogy a sportvezetők háborús bűnök bűnrészesévé válnának, ha Oroszországból és Fehéroroszországból származó sportolók indulását tennék lehetővé, és fogadnák azt el a párizsi olimpián.

A NOB a közelmúltban nyitotta meg a témát, miszerint egyes orosz és fehérorosz sportolók indulhatnának Párizsban az ötkarikás lobogó alatt. Jelenleg vizsgálja az olimpiai kvalifikációjuk lehetőségeit. Franciaországban  neutrális sportolókként állhatnának rajthoz, és csak azok versenyezhetnének, akik nem támogatják az orosz háborút Ukrajnában.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »