Letiltották a tavalyi év egyik legjobb magyar filmjét

Letiltották a tavalyi év egyik legjobb magyar filmjét

Mintha hirtelen valósággá vált volna a Kojot története. A tavaly februárban bemutatott filmben egy megcsömörlött fiatal férfi veszi fel a harcot a hatalmával korlátlanul visszaélő kiskirállyal. A tisztességes adrenalinfröccsnek is beillő alkotás, különös módon, szinte semmilyen támogatást nem kapott a gyártótól, így nem is jutott el a közönséghez. Múlt héten aztán úgy tűnt, legalább a hivatalos ítészek igazságot szolgáltatnak: Kostyál Márk alkotása megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb elsőfilm kategóriában, Mátray Lászlót pedig a legjobb epizódszereplőnek választották. Alig vették át azonban az elismeréseket, amikor kiderült, a film nem szerepelhet a február 7. és 11. között zajló negyedik Magyar Filmhéten, mert a producerek megtiltották a vetítését.

A Kojotot Kálomista Gábor cége, a Megafilm készítette a Magyar Nemzeti Filmalap 320 millió forintos támogatásával. A film megítélése kérdésében nem lehet túllépni a szubjektív értékítéleteken, de annyit biztonsággal állíthatunk, hogy mind a forgatókönyv, mind a rendezés, mind a színészi játék tekintetében megérdemelt volna legalább egy esélyt az alkotás. Kálomista másik vállalkozása, a forgalmazásra szakosodott HungariCom 9 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Filmalaptól, a kétmilliós önrésszel együtt így összesen 11 millió állt rendelkezésükre, hogy eljuttassák a Kojotot a nézőkhöz. Óriásplakátok, tv-reklámok és egyéb figyelemfelhívó hirdetések hiányában ez nem sikerült, hiába tiltakozott tavalyi cikkünk után a Filmalap, a számadatok nem igazolták az emlegetett igyekezetet, a Kojot bántóan kevesen, az első hétvégén mindössze 1667-en látták.

Ez főként a tavalyi év statisztikáinak tükrében szomorú, hiszen a hosszú stagnálás után végre elindult felfelé a magyar film. A Kincsem, A Viszkis, vagy a Pappa Pia mellett ráadásul a szűkebb közönséget célzó, szerzői jellegű filmek is jó eredményeket produkáltak. Nehezen lehetett tehát elhessegetni azt a magyarázatot, hogy a Kojot a témája miatt lett kegyvesztett.

Kostyál Márk filmjében ugyanis a tisztességes és keményen dolgozó kisember kerül szembe a mindent bekebelező, gátlástalan és a törvényeket maga alakító oligarchával, amit, bár a film ennél jóval mélyebb és komplexebb, bárki könnyen aktuálpolitikai utalásként értelmezhetett. És ha eddig nem is tettünk így, Kálomista Gábor jelenlegi döntése után valószínűleg nem marad más magyarázatunk.

http://mno.hu/

Hírdetés

Információink szerint a gyártó már eredetileg sem nevezte a filmet a tavalyi év termésének javát felvonultató Filmhétre. És mikor az egyik alkotó pótolta a mulasztást, komoly botrány kerekedett, Kálomistáék ragaszkodtak hozzá, hogy a film nem jelenhet meg a mustrán, az eseményt szervező Magyar Filmakadémia pedig nem ment szembe a befolyásos producerrel.

– Irracionális és értelmezhetetlen – mondta lapunknak Kálomista lépéséről Kostyál Márk, a film rendezője. – Ez a film nemcsak az alkotók, de a gyártó cég dicsősége is lehetne, különösen most, a Filmkritikusok díjai után. Ehhez képest mindenki elől elzárják – fogalmazott. A rendező elárulta, mikor világossá vált, hogy a Kojot nem mehet a Filmhétre, más lehetőség után néztek, hogy mindenképpen levetíthessék, még alternatív forgalmazó is akadt volna, ám időközben kiderült, Kálomistáék nem hosszabbították meg ezzel a céggel a tavaly decemberben lejárt szerződésüket, így továbbra is kizárólag ők rendelkeznek a film felett. És tovább rejtegetik. – Utoljára A tanú esetében emlékszem olyanra, hogy egy filmet betiltottak volna – mondta Kostyál Márk.

Megkerestük az ügyben Kálomistát is, aki – utalva arra, hogy a Kojot betiltásának a hírét egy másik producer, Kovács Gábor terjesztette el a Facebookon – mindössze annyit reagált, hogy ő nem foglalkozik a konkurenciával. – Hivatalos bírósági végzés született róla, hogy Kovács Gábor nem minősítheti a filmjeimet, nem foglalkozom az üggyel. – De a film Kovács véleményétől függetlenül sincs ott a Filmhét műsorán – vetettük fel. – Nem foglalkozom a dologgal – zárta le a beszélgetést Kálomista. Nem derült ki tehát, hogy miért tiltják el a közönségtől a tavalyi év egyik legjobb alkotását.

A producernek nem először akad problémája egy magyar filmmel. 2016 őszén Gigor Attila Kút című alkotását hívatta vissza a moziból, és vágatott ki egy jelenetet, amelyben ő maga szerepelt (egy Hír TV-s archív felvételen volt látható). A cenzúra komoly botrányt keltett, több száz filmes állt ki a Kút alkotói mellett, a producer válaszul perrel fenyegetett, ám a hullámok végül elültek anélkül, hogy bárkit elsodortak volna.

A Filmalap kérdésünkre, miért marad rejtve a Kojot, közleményben válaszolt: „A Filmalap a Magyar Filmhét támogatója, nem szervezője. A Magyar Filmhétre az alkotások gyártói nevezhetik be azokat a filmeket, melyek nevezésére jogosultak.”

Kerestük a Kojot ügyében Novák Emilt, a Filmakadémia elnökét is, aki épp a Filmhét egy vetítésén vett részt, az ígért visszahívás pedig egyelőre nem futott be hozzánk. Az akadémia közleménye úgy fogalmaz, a „4. Magyar Filmhétre a filmalkotásaikat a filmelőállítók vagy a filmalkotók regisztrálhatták. A Kojot című alkotás előállítója, a Megafilm visszavonta a nevezését. Ezt a döntést a Magyar Filmakadémia tiszteletben tartja.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »