Létezhetnek szemgolyó bolygók, és furábbak, mint hinnénk

Létezhetnek szemgolyó bolygók, és furábbak, mint hinnénk

A szemgolyó bolygók úgy néznek ki, mint az űrben keringő szemgolyók, amelyek folyamatosan figyelnek, innen az elnevezés. A kutatók úgy vélik, ezek az egyelőre hipotetikusnak minősülő bolygótípusok valóban létezhetnek, és furábbak, mint gondolnánk.

A bizarr megjelenés ugyanakkor tudományosan könnyen magyarázható, és a kötött tengelyforgáshoz van köze.

A Föld azonban nem ilyen, ezért váltják egymást a nappalok és az éjszakák. Vannak ugyanakkor olyan bolygók, amiknek a tengelyforgása kötött, emiatt egyik oldalukon örök nappal, a másikon örök éjszaka uralkodik.

Hírdetés

2013-ban egy, az Astrobiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány azt vázolta, hogy a gyűrű területén olyan feltételek lehetnek, amik kedveznek az élet megjelenésének. A hipotézis alapján ebben az „alkonyzónában” a gleccserek megolvadnak, és folyékony vízzel árasztják el a felszínt.

A „forró szemgolyó” mellett létezhetnek „hideg szemgolyók”, amik jóval távolabb keringenek az anyacsillagtól. Ezeknél szintén van egy jég borította éjszakai oldal, ám a nappali térfélen nem sivatag, hanem óriási óceán húzódhat, ami szintén otthont kínálhat bizonyos életformáknak.

– írta Sean Raymond csillagász, aki szerint számos ilyen fura planéta létezhet a világegyetemben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »