Letette hivatali esküjét Natasa Pirc Musar, az első nő Szlovénia elnöki posztján

Letette hivatali esküjét Natasa Pirc Musar, az első nő Szlovénia elnöki posztján

Letette hivatali esküjét csütörtökön Natasa Pirc Musar, az első nő Szlovénia elnöki posztján – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Natasa Pirc Musar: Slovenia elects lawyer as first female president - BBC  News

Hírdetés

bbc

A beiktatási ünnepséget délután tartották a nemzetgyűlésben, ahol a szlovén függetlenség és egység december 26-i ünnepnapjáról is megemlékeztek.
   
Pirc Musar megesküdött, hogy tiszteletben tartja az alkotmányos rendet, lelkiismerete szerint cselekszik, és mindent megtesz Szlovénia jólétéért.
   
A balközép pártok által támogatott Pirc Musar a szlovéniai elnökválasztás második fordulójában, november 13-án a szintén függetlenként induló, jobboldali Anze Logar volt külügyminisztert utasította maga mögé. Pirc Musar a szavazatok közel 54 százalékát, Logar a voksok mintegy 46 százalékát szerezte meg.
   
Natasa Pirc Musar kampányában kiállt a demokratikus állami és társadalmi rend mellett, és külön hangsúlyt fektetett az emberi jogokra. Megfogadta: felszólal, ha úgy érzi, megsértik ezeket, ugyanakkor jelezte, hogy nem avatkozik bele a napi politikába.
   
Pirc Musar december 23-án lép hivatalba. Elnökként első külföldi útja a Nyugat-Balkánra vezet, hogy folytassa elődje, Borut Pahor erőfeszítéseit a térségre összpontosító Brdo-Brijuni-folyamatban.
   
Az 54 éves ügyvéd, korábban információs biztos és újságíró az ország 1991-es függetlenné válása óta az ötödik elnök. Pahor előtt, akinek most járt le a második mandátuma, Milan Kucan volt az egyetlen elnök, aki kétszer tölthette be a köztársasági elnöki posztot.
   
Szlovéniában az államfőt közvetlenül választják. Főként reprezentatív, de politikailag fontos szerepet tölt be: ő a hadsereg főparancsnoka, és magas rangú tisztségviselőket is kinevez, többek között a nemzeti bank elnökét. A kinevezéseket a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az elnök megbízatása öt évre szól, és legfeljebb egy alkalommal választható újra.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »