Letehetik az esküt: kiadták Ander Balázsnak és Dudás Róbertnek a Jobbik megüresedett parlamenti mandátumait

Letehetik az esküt: kiadták Ander Balázsnak és Dudás Róbertnek a Jobbik megüresedett parlamenti mandátumait

Kiadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön a Jobbik országgyűlési mandátumait Ander Balázsnak és Dudás Róbertnek, miután azok Szabó Hajnalka és Végh Noémi lemondása miatt szeptember 19-én megüresedtek.

A bizottság mindkét politikus mandátuma esetében egyhangúlag döntött határozataiban.

A vonatkozó jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot.

Potocskáné Kőrösi Anita, az ellenzéki párt elnökhelyettese

Hírdetés

a Végh Noémi lemondása miatt megüresedett mandátum betöltésére a közös pártlista 275. helyén szereplő Ander Balázst, a Szabó Hajnalka lemondása miatt megüresedett betöltésére pedig a közös pártlista 90. helyén szereplő Dudás Róbertet jelentette be.

Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi előírásoknak, az NVB kiadta Ander Balázsnak és Dudás Róbertnek – aki a hatpárti listán a Jobbik „kvótájával” szerepelt – az országgyűlési mandátumot.

A határozat nem jogerős, az ellen három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától. Amennyiben az NVB döntése vasárnap jogerőre emelkedik, a két képviselő az Országgyűlés hétfői ülésén leteheti esküjét.

Az MTI emlékeztet arra is, hogy parlament várhatóan hétfőn választja meg a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait, kilenc évre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »