Letartóztattak és ismeretlen helyre hurcoltak két redemptorista papot Ukrajnában

Letartóztattak és ismeretlen helyre hurcoltak két redemptorista papot Ukrajnában

Ivan Levickij a Boldogságos Szűz Mária Születése görögkatolikus templom plébánosa, Bogdan Geleta a templom vikáriusa – az orosz biztonsági szolgálat november 16-án Bergyanszkban (délkelet-ukrajnai kikötőváros az orosz fennhatóság alatt álló Zaporizzsja régióban) tartóztatta le őket, redemptorista rendtársaik azóta sem tudnak kapcsolatba lépni velük.

Az ukrajnai redemptoristák a cssr.news weboldalon közleményt adtak ki, amelyben leírják mindazt, amit tudnak két papjuk eltűnéséről. November 23-án és 24-én – olvasható a közleményben – a Zvezda orosz televíziós csatorna részletet sugárzott Ivan Levickij kihallgatásából. A közvetítésben a pap arcán „fizikai és szellemi fáradtság jeleit” látták.

A háború kezdetén (2022. február 24-én), majd amikor a város az orosz erők ellenőrzése alá került, a papok úgy döntöttek, ott maradnak, hogy „továbbra is szolgálják a népet”, lelki és humanitárius segítséget nyújtsanak a menekülteknek és a háború miatt nehéz helyzetbe került embereknek.

Orosz médiumok szerint a két papot azzal vádolják, hogy robbanóanyagokat és fegyvereket rejtettek el a templom területén és lakóhelyük pincéjében, és ezeket állítólag az orosz nemzetőrség egyik egysége házkutatás során megtalálta. Az akkor már letartóztatott papok távollétében végzett házkutatások eredménye azonban hamis, meghamisították – hangsúlyozza az ukrajnai redemptoristák közleménye, amely szerint az akció megtorlás, amiért az ukrán biztonsági szolgálat november 22-én a kijevi Pecserszka lavrában (barlangkolostorban) végzett házkutatást.

A háború kezdete óta – hangsúlyozza a redemptoristák közleménye – a két pap kizárólag a bergyanszki katolikusok lelkipásztori ellátásával foglalkozott, elöljáróikkal egyetértésben, és letartóztatásuk előtt soha senki nem panaszkodott a tevékenységükre.

Hírdetés

A közlemény felhívással zárul, hogy ha bárkinek módja van tenni valamit az érdekükben, segítse Ivan atya és Bogdan atya kiszabadulását „ebből az értelmetlen fogságból”. Végül „Máriához, Isten Anyjához, az Örök Segítség Anyjához” fohászkodnak a közlemény írói, hogy védelmezze a foglyokat, és segítsen nekik hazatérni.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »