Letartóztatták a nigériai jegybank elnökét

Letartóztatták a nigériai jegybank elnökét

Letartóztatták a nigériai jegybank elnökét pár órával azután, hogy az új nigériai államfő felfüggesztette hivatalából – jelentették helyi hatóságok szombaton.

Godwin Emefielét, a nigériai központi bank kormányzóját "nyomozati okok miatt őrizetbe vettük" – fogalmazott a nigériai titkosrendőrség szombati közleményében további részletek ismertetése nélkül.

Bola Tinubu újonnan megválasztott nigériai államfő péntek este felfüggesztette Emefielét jegybankelnöki tisztségéből, kilenc évvel azután, hogy kinevezték Afrika legnagyobb gazdaságának és legnépesebb országának monetáris politikáért felelős vezetőjévé.

Hírdetés

Emefiele felfüggesztése "a legújabb fejlemény a hivatala ellen és a nigériai pénzügyi szektor tervezett reformjával kapcsolatban folytatott nyomozásban" – áll a nigériai szövetségi kormány szombati közleményében.

Folasodun Adebiszi Sonubi, a nigériai jegybank alelnöke megbízott kormányzóként azonnal átvette a központi pénzintézet vezetését.

Emefiele letartóztatása a nigériai állambiztonsági szolgálat több hónapos nyomozásának a betetőzése: a hivatal korábbi letartóztatási kérvényét egy helyi bíróság decemberben még elutasította.

A nigériai titkosrendőrség terrorizmus finanszírozásával és egyéb gazdasági bűncselekményekkel vádolta meg Emefielét, de a bíró akkor úgy ítélte meg, hogy a hatóság nem tudott elég bizonyítékot felsorakoztatni a vádak alátámasztására. Egyelőre nem világos, hogy azóta előkerültek-e újabb bizonyítékok a nyomozás során.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »