Leszállási engedélyt Vadainak!

Leszállási engedélyt Vadainak!

Jól látható, hogy Vadai államtitkárként egyáltalán nem szégyenkezett, amikor „egzotikus” országokat látogatott meg az adófizetők pénzén.

Vadai Ágnes, a DK „hét nyelven beszélő biztonságpolitikusa”, a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeit adócsaló fémkereskedőknek kiárusító Gyurcsány-korszak honvédelmi államtitkára továbbra sem tud leszállni a katonai repülőkről, pedig valaki megadhatná már neki ehhez az engedélyt. Most éppen azzal fordult Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez, hogy milyen célból jártak a honvédség gépei olyan „egzotikus helyszíneken, kaszinóvárosokban és adóparadicsomokban”, mint Dubaj, Las Vegas vagy a Kanári-szigetek.

A politikus ezt az Átlátszó cikkére alapozza, amely szerint a honvédségnek vásárolt két Airbus A319 és két Dassault Falcon 7X típusú repülők megfordultak ezeken a helyeken. A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként is tevékenykedő Gyurcsány-párti politikus természetesen a cikkben megjelent állítások farvizén megint demagóg húrokat penget és rágalmazásba kezdett.

Pedig a képviselőnek nem kell olyan messzire mennie, ha meg akarja tudni, hogy mire is szokták használni a nemzetközi gyakorlat szerint az ilyen gépeket. A vizsgálódást kezdhetné például saját magán, mert a Honvédelmi Miniszté­rium volt felsővezetőjeként bőségesen megtapasztalhatta, milyen is ezeken a járműveken az utazás.

A szocialista kormányok idejében is utaztak ugyanis a szaktárca és a honvédség vezetői, valamint a kormány tagjai hivatalos utak részeként olyan helyszínekre, amelyek turisztikai célú utazásoknak tűnhettek. Például Monacóba, ahová Vadai Ágnes utazott 2008-ban. Vajon csak nem kaszinózni utazott oda a nagy tudású biztonságpolitikus? Vadai Ágnes ugyanakkor járt Egyiptomban, Izraelben, vagy olyan „egzotikus” helyeken is, mint Görögország, Ciprus, Spanyolország, Portugália, illetve Kazahsztán vagy Grúzia.

Pedig nem csak Kazahsztán olyan ország ezek közül, amellyel a Magyar Honvédségnek akkor sem volt és most sincs együttműködési megállapodása. Jól látható tehát, hogy Vadai államtitkárként egyáltalán nem szégyenkezett, amikor „egzotikus” országokat látogatott meg az adófizetők pénzén. Az Átlátszó alaptalan vádaskodására, felesleges hangulatkeltésére most azonban politikai haszonszerzés céljából lecsapott a Demokratikus Koalíció rettenthetetlen keselyűje. Nem palimadárként ugrott rá viszont a gépmadárra, ahogyan azt harcostársa, Demeter Márta tette.

Míg Demeternél ugyanis ez nagy jóindulattal esetleg betudható a teljes tájékozatlanságnak, Vadai egykori államtitkáraként pontosan tisztában van a honvédség szállítási feladataival. Ezekben a feladatokban az elmúlt évtizedekben különösebb változás nem történt, ha csak annyi nem, hogy most már – ellentétben a Gyurcsány-kormány időszakával – rendelkezésre állnak korszerű repülőgépek a honvédség és az állam céljaira. Az ellenzéki politikusok viselkedése ezzel kapcsolatban azért is álszent és gyalázatos, mert miközben elismerik, hogy szükség van a korszerű gépekre, megkérdőjelezik, miért a honvédség szabályai szerint üzemeltetik azokat.

Hírdetés

De tekintsük át a Magyar Honvédség repülőgépeinek út­jait, amelyet szenzációhajhász módon igyekeznek „leleplezni”! Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a honvédelmi tárca tájékoztatása alapján már beszámolt arról, hogy Dubajban katonák vettek részt egy kiberegyüttműködési találkozón, amely egyértelműen katonai célú, hivatalos útnak számít.

Az Egyesült Államokban pedig szintén szó sem volt kaszinózásról, a Magyar Honvédség fegyverzeti igazgatója jelent meg egy fegyverkiállításon, ami szintén nem nevezhető öncélú adópazarlásnak. Kis utánjárással azt is ki lehetett volna deríteni, hogy Panamában sem offshore cégek alapítására utaztak ki sunyi módon egyes „fideszesek”, hanem Szijjártó Pétert szállította az egyik honvédségi szállítórepülő. Ez az ő esetében pedig nem meglepő, hiszen külügyminiszterként a világ számos pontján kell képviselnie a magyar érdekeket, legyen az akár politikai, gazdasági, vagy más térségekben biztonsági, illetve katonai érdek.

Az olyan „egzotikus” helyek, mint a Kanári-szigetek pedig azért kerülhettek fel a katonai menetrendre, mert a legközelebbi biztonságos repülőteret jelentik annak a gépnek és a személyzetének, amely a Maliban lévő békefenntartó katonáinkat és felszereléseiket szállítja.

A várakozó honvédségi gépet ugyanis biztonságos helyen kell tárolni. Képzeljük el, milyen károkat okozna, ha egy ilyen értékű járművet esetleg felrobbantanának, megtámadnának egy afrikai országban! Bizonyára ebben az esetben szintén a kormányt, sőt, magát Orbán Viktor miniszterelnököt ostorozná az ellenzék, hogy hagyta elveszni közpénzek milliárdjait, nem beszélve az esetleges emberáldozatokról. Ez tehát vaskosan nemzetbiztonsági kérdés, bármit is kerepel erről felelőtlenül a botcsinálta biztonságpolitikus.

Ami pedig a repülések össz-számát illeti, katonai szakemberek által megerősített információk szerint az említett gépek jelentős többségében valóban katonákat szállítanak. A missziós váltások során a honvédség kontingensei az A319-es gépeket használják, de Koszovóba például gazdaságosabb közúton utaztatni az állományt és a felszereléseket.

Érthető persze, hogy vannak dolgok, amelyeket Vadai Ágnes szívesen elfelejtene. Az ő idejében ugyanis a szocialista politikusok útjainak nagy részét jelentős költségen kellett megoldani, mert az akkori kormányok eladták a honvédség eszközeit, elkótyavetyélték annak költségvetését és a katonák megbecsülésére sem fordítottak figyelmet.

Haraszti Gyula


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »