Lesz pénz rózsaszín tangára: Strassburg a deviánsok oldalára állt a buzipropagandát tiltó törvény ügyében

Lesz pénz rózsaszín tangára: Strassburg a deviánsok oldalára állt a buzipropagandát tiltó törvény ügyében

Elmarasztalta Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely kedden kimondta, hogy több ponton is jogsértő a homoszexuális propagandát tiltó orosz törvény.

A bírói testület keddi döntése szerint az orosz hatóságok a jogszabállyal megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról, illetve a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét.

Közleményében az EJEB hangsúlyozta: a szabályozás ugyan a kiskorúak védelmére hivatkozik, a korlátai azonban nincsenek világosan definiálva, így a rendelkezések alkalmazása önkényes, a törvény ráadásul "diszkriminatív", és "nem szolgál jogos közérdeket". Az ehhez hasonló szabályok csak erősítik az "előítéleteket" és a "homofóbiát", ami pedig "összeegyeztethetetlen a demokratikus társadalmak értékeivel" – mutattak rá.

A 6:1 arányban elfogadott strassburgi ítélet értelmében az orosz államnak a "jogsértések" miatt összesen 43 225 euró "kártérítést" és 5963 euró perköltséget kell kifizetnie a három felperesnek.

Hírdetés

A panaszosok orosz buzeráns aktivisták, akik beadványukban kitértek arra, hogy a jogszabály nem pusztán "közéleti tevékenységükre" (!), hanem a mindennapjaikra is hatással van, annak értelmében például "titkolniuk kell szexuális irányultságukat kiskorúak jelenlétében". Mint írták, nyilvánosan "akár csak megemlíteni is tilos a homoszexualitást" Oroszországban.

A "nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását" tiltó törvény értelmében büntetik például, ha valaki kiskorú jelenlétében bármilyen módon a homokos életmódot népszerűsíti. A gyerekek védelmére hivatkozó szabályozás megsértőire 15 napos börtönbüntetést és pénzbüntetést szabhatnak ki.

A törvényt 2013-as életbe lépése óta bírálják a nemzetközi buzivédő szervezetek, mondván, hogy a homokosok elleni erőszakcselekmények, a "melegek" körében pedig az öngyilkosságok elszaporodásához vezetett. A bírálók szerint "különösen aggasztó" a propaganda homályos definíciója, mely a homárok "folyamatos üldözéséhez vezet".

Oroszországban 1993-ig bűncselekmény volt a homoszexualitás, 1999-ig pedig mentális betegségnek minősítették.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az Emberi Jogok Európai Egyezménye előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden tagállami jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, de mégsem szolgáltattak számára igazságot. A keddi döntés még nem jogerős.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »