Lesz-e erőnk megakadályozni egy fejetlen közigazgatási átszervezést? (Interjú Antal Árpád Andrással, Sepsiszentgyörgy polgármesterével)

Lesz-e erőnk megakadályozni egy fejetlen közigazgatási átszervezést? (Interjú Antal Árpád Andrással, Sepsiszentgyörgy polgármesterével)

A kormány az önkormányzatokat érintő döntéseivel több problémát okoz, mint amennyit megold: a spórolás ugyanis minimális, a kár azonban tetemes. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ellenzékben is lehet eredményeket elérni, de mára egyértelművé vált: az országnak, az önkormányzatoknak és az embereknek is jobb, ha az RMDSZ kormányon van. A 2024-es esztendő legfontosabb tétje a magyar közösség számára, hogy az RMDSZ-nek lesz-e elegendő ereje megakadályozni egy fejetlen közigazgatási átszervezést, illetve elérni, hogy az ország és a magyar közösség számára is jó reform szülessen.

– Júniustól nem tagja az RMDSZ a kormánykoalíció­nak. Akkor kitették a Szövetséget, mert azt mondták, jobb nélküle. Hogy látja, jobb ma a kormánynak az RMDSZ nélkül? – Hogy az RMDSZ nélküli kormánynak mi a jó vagy mi a rossz, az, bevallom, annyira nem foglalkoztat, de abban meggyőződésem szerint egyetértünk, hogy az országnak sokkal rosszabb az RMDSZ nélküli kormánnyal. Amióta ugyanis az RMDSZ nem tagja a kabinetnek, fejetlenség, összevisszaság, kaotikus döntések, leállított fejlesztések jellemzik a kormányzást. Ezért ma mindenki sokkal jobban érzi, hogy az RMDSZ-nek milyen fontos szerepe volt a kormányzásban, és hogy az RMDSZ jelentette, képviselte a jó irányt a kormányban. Én korábban már elmondtam egyébként, hogy annyi reform lesz ebben az országban, amennyit az RMDSZ áterőltet a kormányon, és most bebizonyosodott, hogy annyi is lett, hiszen azóta fejetlenség és buta döntések tömkelege érkezik Bukarest irányából.

– Sok kritika éri a kormányzást, de lássuk a konkrétumokat, mit csinál rosszul a kormány? Hogyan látják ezt az önkormányzatok? – Polgármesterként mielőtt egy döntést meghozok, próbálom azon a szemüvegen keresztül nézni s felmérni annak lehetséges következményeit, hogy lehetőleg több problémát oldjon meg, mint ahányat okoz. Most viszont azt látjuk, hogy a kormány az önkormányzatokat érintő intézkedései során minden esetben olyan döntéseket hoz, hogy azzal sokkal több kárt okoz, mint amennyi problémát megold. Ez történik most az év végi megszorításokkal, a beruházások leállításával is. Hiszen ha novemberben leállítunk egy beruházást, akkor jövőben vagy két év múlva, amikor újrakezdjük, az sokkal több pénzbe kerül: közben ugyanis a tél folyamán romlik az állaga, drágul az építőanyag. Ezekkel az intézkedésekkel tehát a spórolás minimális, a kár viszont tetemes.

Hírdetés

– Nézzünk kicsit előre is. Jövő évben négy választást tartanak Romániában, és már most megállapítható, hogy javában zajlik a kampány. Kormányzás nélkül is lehet tenni a közösségért? – Amióta polgármester vagyok, többet volt az RMDSZ ellenzékben, mint kormányon, úgy gondolom azonban, sikerült bebizonyítanunk, hogy ellenzékben is lehet tenni a közösségért, a városért. Tény viszont, hogy sokkal eredményesebbek vagyunk olyankor, amikor kormányon vagyunk, és sokszor abból táplálkozunk ellenzékben is, amit akkor indítottunk el, amikor hatalmon voltunk. Összességében úgy gondolom ezért, hogy az országnak, az önkormányzatoknak, az embereknek is jobb, ha kormányon vagyunk.

– 2024-nek mi az igazi tétje a magyarok számára? – 2024 „szuperválasztási év” lesz, már most mindenki erről beszél. Szerintem azonban nem 2024-ről kell beszélni, hanem 2025-ről, pontosabban arról, hogy mi lesz a 2024-es választások után. Lesz-e elég ereje az RMDSZ-nek, hogy megakadályozza a fejetlen döntéseket Bukarestben, akár szociális kérdésekről van szó, akár beruházásokról. Nekünk pedig magyar közösségként a legfontosabb kérdés, hogy lesz-e elég erőnk megakadályozni egy fejetlen közigazgatási átszervezést, mint sikerült azt Traian Băsescuval vagy később Liviu Dragneával szemben. Esetleg: tudjuk-e, lesz-e erőnk olyan irányba befolyásolni a folyamatokat, hogy egy olyan közigazgatási átszervezést valósítsunk meg, amely az országnak és a magyar közösségnek is jó? Ez a tétje a 2024-es évnek, s bár mi, erdélyi magyarok olyan helyzetben vagyunk, hogy számunkra minden választás sordöntő, ez az esztendő abban az értelemben lesz az, hogy egy közigazgatási átszervezés hosszú évtizedekre határozza meg a magyar közösség életét.

(Támogatói tartalom)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »