Lengyel külügyminiszter: még több MiG-29-est és Leopardot Ukrajnának!

A Bukaresti Kilencek országai folytatni fogják Ukrajna támogatását katonai és egyéb területeken – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter pénteken a közép-lengyelországi Lódzban a Bukaresti Kilencek (B9) kétnapos külügyminiszteri találkozóját záró sajtótájékoztatón.

A közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő B9 csoport csütörtök este kezdődött tanácskozásán történteket a lengyel diplomácia vezetője román hivatali partnerével, Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel együtt foglalta össze. Rau kiemelte: megvitatták "az európai biztonsági helyzet romlását", a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló erőfeszítéseket, valamint Ukrajna "politikai és gyakorlati támogatását". A résztvevők beszéltek a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés fontosságáról, különösen a "jelenlegi válságra adandó hatékonyabb válasz" érdekében.

A B9 "katonai és más területeken továbbra is támogatni fogja Ukrajnát" – jelentette ki a lengyel külügyi tárca vezetője. Hozzátette: Lengyelország és "sok más szövetséges állam számára különösen az utóbbi szempont óriási jelentőséggel bír". Rámutatott, hogy a B9 országai élen járnak e téren, olyan, "bátrabb akciókban" való részvételre buzdítják szövetségeseiket, mint a MiG-29-es vadászgépek vagy a (Leopard) harckocsik átadása Ukrajnának.

Hírdetés

Bogdan Aurescu úgy vélte: az Ukrajna elleni orosz háború "Európa és Amerika biztonságát veszélyeztető művelet", amely "komoly fenyegetést jelent a globális békére" nézve is. A béke érdekében "segíteni kell Ukrajnát, hogy megnyerje ezt a háborút" – fogalmazott a román diplomácia vezetője. Fontosnak nevezte, hogy az orosz tiszteket "felelősségre vonják azért, amit Ukrajnában műveltek".

Aurescu szavai szerint a lódzi találkozó résztvevői a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt megerősítették együttműködési szándékukat az észak-atlanti szövetség keretében. Fontosnak nevezte, hogy előrelépés történjen Ukrajna NATO-tagságának kérdésében.

A B9 lengyelországi találkozóján részt vett a csoporthoz nem tartozó Svédország, Finnország, Spanyolország és a NATO küldöttsége is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »