Lemondott Vasile Dîncu védelmi miniszter

Lemondott Vasile Dîncu védelmi miniszter

Lemondott Vasile Dîncu védelmi miniszter, aki azt követően került a bírálatok középpontjába, hogy béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében a NATO és Oroszország között.

A szociáldemokrata politikus Facebook-bejegyzésben közölte: levélben értesítette döntéséről Nicolae Ciucăt, a kormány liberális miniszterelnökét. Dîncu arra hivatkozott lemondásában, hogy nem tud együttműködni Klaus Iohannis államfővel, a román fegyveres erők főparancsnokával, távozására pedig szerinte azért van szükség, hogy semmi ne akadályozza a védelmi minisztérium és a hadsereg optimális működését. Dan Cărbunaru kormányszóvivő kijelentette: a miniszterelnök tudomásul vette Vasile Dîncu lemondását.

Dîncu bejelentésére elsőként pártjának elnöke, Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök reagált, aki szintén közösségi oldalán jelentette be: tiszteletben tartja a miniszter visszalépését, ugyanakkor azt kérte Nicolae Ciucă kormányfőtől – a védelmi tárcát tartalékos tábornagyként korábban is vezető volt vezérkari főnöktől –, hogy maga vegye át a védelmi minisztérium ideiglenes irányítását, mert „Romániának kötelessége biztosítani a stabilitást a NATO keleti szárnyán”.

Hírdetés

Vasile Dîncu leváltásáról már nyár elején találgatások jelentek meg a bukaresti médiában, de – mivel Klaus Iohannis államfő a válságra hivatkozva azt kérte a koalíciós pártoktól, hogy ne tetézzék a bajt belpolitikai vitákkal –, a kormányfő a félévi mérleg megvonásakor egyetlen minisztercserét sem kezdeményezett. A védelmi miniszter azonban október elején azzal került a figyelem középpontjába, hogy egy nyilatkozatával megkérdőjelezte az Ukrajna területi épsége mellett következetesen kiálló, Ukrajna mellett elkötelezett román hivatalos álláspontot.

Dîncu egy televíziós interjújában arról beszélt: a háborúnak csak béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett „a világ országainak, az Egyesült Államoknak, a NATO-nak” kell lefolytatniuk Oroszországgal. Szerinte azért kell a békefeltételeket és biztonsági garanciákat a Nyugatnak kialkudnia Oroszországgal Ukrajna számára, mert az ukrán politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy hozzájáruljanak „egy igazságtalan területvesztéshez, ez számukra túl nagy politikai vereség lenne”. Kifejtette: a béketárgyalás mindenképpen jobb lenne, mint a jelenlegi – emberéleteket és anyagi javakat megsemmisítő – pusztítás, még akkor is, ha csupán egy befagyott konfliktust eredményezne.

Dîncu nyilatkozatától a miniszterelnök és a Szociáldemokrata Párt (PSD) is elhatárolódott. Klaus Iohannis államfő pedig a georgiai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján bírálta Dîncut. „Az ukránok a vérüket adják ebben a háborúban, és el kell fogadnunk, hogy Ukrajna dönti el, hogy mikor, hogyan és miről kezd tárgyalásokat. Ez a mi hivatalos álláspontunk, és ez az EU álláspontja. Valószínű, hogy egyes tisztségviselőinknek többet kell olvasniuk a lapszemléket, hogy megismerjék ezt az álláspontot” – jelentette ki az államfő.

Dincu akkor jelentette be lemondását, amikor már elülni látszott a vitatott állásfoglalása körüli botrány. A kormányfő múlt héten „tisztázó” megbeszélést folytatott a külföldi tárgyalásairól hazatért tárcavezetővel, amiről a kormányszóvivő csak annyit árult el: Ciucă „mértéktartást” kért a kormányzatot érintő nyilatkozatok szintjén a védelmi minisztertől.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »