Lemond az Egyesült Államok kémfőnöke

Lemond az Egyesült Államok kémfőnöke

Az Egyesült Államok hírszerzésének vezetője, James Clapper csütörtökön beadta a lemondását. Barack Obama elnök hivatali idejét még kitölti, aztán ő is távozik a kémszervezet éléről, írja a Reuters.

Tegnap éjjel küldtem el a lemondó levelemet, ami elég jól esett. 64 napig maradok még – közölte Clapper az Egyesült Államok kongresszusának hírszerzési bizottságával. A BBC beszámolója szerint az ülés résztvevői mind azt kérték, hogy maradjon még négy évet.

Hírdetés

Clapper a DNI vezetőjeként 17 különböző titkosszolgálatot irányított. Ezek között van a CIA, a kábítószerellenes ügynökség (DEA) és a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI is. 107 ezer alkalmazott tartozott a felügyelete alá, összesen 52 milliárd dollárnyi büdzséről rendelkezett.

A titkosszolgálati vezető akkor lett igazán ismert, amikor Edward Snowden, az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) korábbi szerződéses dolgozója 2013-ban kiszivárogtatta a szervezet működésének és módszereinek részleteit. A világ ekkor ismerte meg, hogy a titkosszolgálatok milyen módon kémkednek az állampolgáraik után a terrorizmus elleni harc jegyében.

Amikor a kongresszusban a titkos adatgyűjtésről kérdezték, azt mondta, hogy az NSA nem tudatosan gyűjt adatokat több száz millió állampolgáráról, de előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy ez megtörténik.

Clapper hat éve látja el a titkosszolgálatok összevont felügyeletét, korábban a légierőnél és a kémelhárításnál dolgozott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »