Lélegzetelállítóan adja elő egy angol énekegyüttes Byrd eucharisztikus himnuszát

Lélegzetelállítóan adja elő egy angol énekegyüttes Byrd eucharisztikus himnuszát

A brit Gesualdo Six kórus Ely székesegyházában úgy adja elő William Byrd Ave verum corpus című világhírű művét, hogy a hallgatóknak a lélegzete is elakad; a kritikusok külön kiemelik a kontratenor teljesítményét.

Az Ave verum corpus című, a 13. század óta ismert eucharisztikus himnusz William Byrd-féle feldolgozása a katolikus zenetörténet kiemelkedő alkotása; Byrd (1543–1623) pedig az angol katolikus zene utolsó képviselője.

A polifóniának ezt a mesterművét sokan Byrd legjobb munkájának tartják; elemzésével kiterjedt szakirodalom foglalkozik. Dinamikája és szenvedélyessége mellett sem sikkad el a szöveg, ami a szakrális zenében fontos tényező, hiszen a szentmise lényegi része; a teológiai elemeknek meg kell jelenniük a zenei struktúrában.

Az „O dulcis” szavaknál például kiemelkedik a szoprán szólam, azt követi a három mélyebb énekhang, melyeknek ezen a ponton egységes hangzása hangsúlyozza, hogy mindannyian fejet hajtanak Jézus áldozata előtt. Majd amikor a szöveg elér a „misereré”-hez, hirtelen négyszólamú polifóniára vált a dallam, mintha az irgalom sokarcú természetét szeretné kifejezni.

Hírdetés

Juan Carreño de Miranda: Úrfelmutatás.
Matha Szent János, a trinitáriusok alapítójának látomása

Maga a Gesualdo Six énekegyüttes 2014-ben Cambridge-ben alakult Carlo Gesualdo Tenebrae Responsoriáinak előadására (Responsoria et alia ad Officium Hebdomadae Sanctae spectantia). 2018-ban English Motets című albumuk, amely az angol reneszánszból válogat, elnyerte német zenekritikusok elismerését, akik beválasztották negyedéves listájukra („Bestenliste”). Második, karácsonyi tematikájú lemezüket 2019 novemberében adták ki; az albumot a The Times a hét legjobb albumának választotta. 2020 márciusában Fading címmel jelent meg harmadik lemezük.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »