Lektorokat és akolitusokat avattak a budapesti Egyetemi templomban

Lektorokat és akolitusokat avattak a budapesti Egyetemi templomban

Ünnepi szentmisét celebrált február 7-én délelőtt Budapesten, az Egyetemi Kisboldogasszony-templomban Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Központi Papnevelő Intézet növendékeinek lektorrá, illetve akolitussá avatása alkalmából. Németh Norbert szeminarista beszámolóját adjuk közre.

A Központi Papnevelő Intézet február 7-én ünnepelte a harmadéves növendékek lektorrá és a negyedéves növendékek akolitussá avatását. Az ünnepi szentmisére, amelyet Veres András győri megyéspüspök tartott, 10 órakor került sor a budapesti Egyetemi templomban, a helyi közösség, a papnövendékek és az avatottak családtagjai körében. A liturgia ünneplésében közreműködött a közösség Don Bosco ifjúsági ének- és zenekara.

A szentmise kezdetén dr. Martos Levente Balázs, a szeminárium rektora köszöntő szavait hallhattuk az egybegyűltek felé, melyben külön tisztelettel köszöntötte dr. Veres András püspök úr mellett a szemináriumban lakó dr. Cserháti Ferenc püspök atyát, illetve dr. Puskás Attila dékán urat is.

Hírdetés

A lektorrá avatottakat püspök atya arra buzdította, hogy a Szentírás szavainak hirdetése csakis méltósággal és mély alázattal lehetséges. Az akolitusok feladatát úgy fogalmazta meg, mint Isten rendkívüli és legcsodálatosabb ajándékának kiosztását az embertársak felé.

A homíliát követően Bakos Áron (Székesfehérvári Egyházmegye), Pongrácz Benedek (Szombathelyi Egyházmegye), Rátkai István (Szombathelyi Egyházmegye), Riesz Benedek (Esztergom-Budapesti Főegyházmegye), Vörös Dániel (Szombathelyi Egyházmegye) harmadéves növendékeket lektorrá, továbbá Szabó Gábor (Váci Egyházmegye), Szarka Zoltán (Kaposvári Egyházmegye) és Szlama Ákos (Fehérvári Egyházmegye) növendékeket akolitussá avatta dr. Veres András püspök úr.

Forrás és Fotó: Központi Papnevelő Intézet/ Németh Norbert – Központi Szeminárium

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »