Lejárt az ausztriai menekültek bősi elszállásolásáról szóló memorandum

Lejárt az ausztriai menekültek bősi elszállásolásáról szóló memorandum

POZSONY. A két évvel ezelõtt Ausztriával aláírt memorandum keretében összesen 1228 személy érkezett Szlovák Mûszaki Egyetem bõsi létesítményébe. Valamennyi menekült szíriai származású volt, hozzávetõleg a fele gyermek.

Ebben a hónapban letelt a Szlovákia és Ausztria közti memorandum hatályossága, s annak meghosszabbítását egyelõre nem tervezi a belügyi tárca – mondta el Michaela Paulenová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

A memorandumot 2015 júliusában két évre írták alá, s a migránsok elsõ csoportja az év szeptemberében érkezett Bõsre. Szlovákia ekképp mutatta ki az Ausztria iránti szolidaritását, mivel szomszédunk menekülttáborai akkoriban túlzsúfoltak voltak.

„A memorandumot jelenleg nem hosszabbítjuk meg, mivelhogy az osztrák fél saját lehetõségei keretein belül is uralni tudja a migrációs nyomást. Abban az esetben, ha romlana a helyzet, Szlovákia hajlandó ezt a lehetõséget ismét felkínálni Ausztriának" – közölte a szóvivõ.

Hírdetés

A belügyi tárca úgy véli, hogy ez esetben nagyon jó együttmûködésrõl volt szó, amit az osztrák fél is pozitívan értékel. „Ausztria nagyon elégedett volt a segítségünkkel. A segítségnyújtás ezen formáját a 2015-ös évi bõsi látogatása során az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) akkori fõtitkára, Ban Ki Mun is nagyra értékelte. A Szlovák Köztársaság a segítségnyújtás és együttmûködés e formáját a többi uniós országnak is ajánlja” – fûzte hozzá Paulenová.

Szlovákia a szálláshelyen kívül étkezést is biztosított az osztrák menedékjogot kérõknek. A többi olyan szolgáltatás, mint az egészségügyi ellátás, a gyermekek oktatása, a szabadidõs tevékenység, az õrszolgálat és a zsebpénz az osztrák fél hatáskörébe tartozott. A létesítmény maximális befogadóképessége 500 fõ volt. „Olyan osztrák menedékjogot kérõ személyekrõl volt szó, akik Szlovákiában nem kaptak és nem is kaphatnának menedékjogot” – magyarázta Paulenová.

Robert Kaliòák belügyminiszter és Johanna Mikl–Leitner osztrák belügyminiszter a memorandumot 2015. július 21-én Bécsben írta alá.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »