Lehetséges adathalászokra figyelmezteti az egyházakat, felekezeteket a Miniszterelnökség

Lehetséges adathalászokra figyelmezteti az egyházakat, felekezeteket a Miniszterelnökség

Néhány nappal ezelőtt egy református lelkész jelezte, hogy ismeretlen telefonszámról felhívták, és közölték, hogy az egyházközség támogatást kapott, amelyhez úgy juthat hozzá, ha befizeti a szükséges önrészt. A befizetéshez egy kincstárinak mondott, de valójában hamis számlaszámot adtak meg – közölte Soltész Miklós államtitkár december 4-én, hétfőn az MTI-vel.

Sem a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága, sem a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nem kér önrészt a támogatottaktól, és azt sem kéri tőlük, hogy azt utalják el egy kincstári számlaszámra – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Néhány nappal ezelőtt egy református lelkész jelezte számukra: ismeretlen telefonszámról felhívták, és azt közölték, hogy az egyházközség támogatást kapott, amelyhez úgy juthat hozzá, ha befizeti a szükséges önrészt. A befizetéshez egy kincstárinak mondott, de valójában hamis számlaszámot adtak meg.

Soltész Miklós hangsúlyozta: egyrészt nem kérnek önrészt, másrészt jelenleg nincs folyamatban aktuális támogatási felhívás, amelyre kérelmeket lehetne benyújtani, illetve amelyekre most biztosítanának támogatást. A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő a rendőrségen feljelentést tett.

Az államtitkár kitért arra is: félő, hogy nemcsak az egyházakat, felekezeteket, hanem a nemzetiségeket is megkeresik hasonló, valótlan információkkal, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ilyen jellegű telefonhívások vagy egyéb megkeresések esetén tájékozódjanak a Miniszterelnökségnél vagy a Bethlen Gábor Alapkezelőnél.

Hírdetés

Semmiképpen se utaljanak pénzt sehova és fokozottan vigyázzanak az adataikra is – figyelmeztetett Soltész Miklós, kérve, hogy a magánszemélyek is hasonló óvatossággal járjanak el. Mint mondta: a csalók egyre többször élnek vissza olyan üzenetekkel, amelyek hihetőnek tűnnek.

Az államtitkárság azt kérte az egyházaktól és a nemzetiségektől, mindenképpen jelezzék számukra, ha kaptak hasonló hamis telefonhívást vagy egyéb megkeresést, hiszen az információk segítik a rendőrségi nyomozást.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »