Lehetetlen küldetés? – A család áll a Salkaházi Esték e heti előadásának középpontjában

Lehetetlen küldetés? – A család áll a Salkaházi Esték e heti előadásának középpontjában

Szeptember 14-én, szerdán 18 órakor folytatódik a Salkaházi Esték előadás-sorozat a budapesti D50 kulturális központban.

A téma ezúttal a család köré szerveződik, címe: Lehetetlen küldetés? Paradoxonok és kiutak a mai családi életben. Az előadó Lothringer Éva családterapeuta nővér, a Szociális Testvérek Társasága tagja.

Az ember ma is azzal az ősi vággyal születik, hogy társa, fészke, meghitt kis közössége, testi-lelki biztonsága és békében felnevelt utódai legyenek. Vajon a mi korunkban mi szól közbe, mik fojtják le vagy mik nehezítik, akadályozzák ennek az alapvető vágynak a kiteljesedését? Miért érzik, sőt tapasztalják a fiatalok, fiatal házasok gyakran szinte lehetetlen küldetésnek a családi élet jelenlegi megvalósulását? Miért tartanak gyakran az erre való elköteleződéstől?

Lothringer Éva szerdai előadásában néhány paradoxont és egyben megoldási lehetőséget is bemutat a családterapeuta szemszögéből, tapasztalatából:

– Hogyan lehet a család mára szélsőségesen megnövekedett feladatait teljesíteni – szélsőségesen lecsökkent szereplőszámmal?

– Hogyan befolyásolja a fogyasztói társdalom mentalitása – Változtass gyakran, légy mobil! Fő az autonómia és az öngondoskodás! Casting van, fényezd magad, mert lecserélhető vagy! Ha nem vagy online, nem is létezel! stb. – szinte észrevétlenül is a házasságok belső természetét, milyen szorongásokat hoz létre, hogyan gátolja az alapvető bizalmat, a kötődési képességet, a vagyonközösséget, a stabilitásvágyat?

Hírdetés

– Milyen paradoxonokat hoznak létre a lakáskörülmények a kötődési képesség terén?

– Milyen paradoxonokat hoz létre a családi ecclesiolában a gyakran nagyon különböző hitbeli háttér? Mindezekben pedig mi volna valódi segítség?

A legfőbb paradoxon pedig: a nehezítő tényezők ellenére miért lehet remélni, örvendezni és gyönyörködni olyan gyakran a mai családi élet láttán?

A rendezvény helyszíne: D50 kulturális központ (1071 Budapest, Danjanich u. 50.)

Időpontja: 2022. szeptember 14., 18 óra

Forrás és illusztráció: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »