Lehet ismét szlovák győztese a világkupának?

Lehet ismét szlovák győztese a világkupának?

Egy világkupa-győzelem, további három dobogós helyezés – Petra Vlhová idei szereplése pár szóban összefoglalva. Természetesen műlesiklásban és óriás-műlesiklásban érte el a sikereket, ami az összetett világkupa második helyére elegendő, de a St. Moritz-i hétvége után Lara Gut-Behrami szinte biztosan megelőzi, ahogy valószínűleg Federica Brignone is.

Hol máshol kezdődhetett volna a szezon, mint Söldenben, legalábbis félig-meddig. Merthogy a férfiak óriás-műlesiklását az erős szél miatt törölték, és a tervek szerint majd az idény végi aspeni versenyhétvégén pótolják. Ezután a zermatti lesiklás is hasonlóan járt, azt december 14-re rakták át, Grödenbe/Val Gardenába, ahol két lesiklóversenyt is rendeznének, valamint egy super-G-t. November 18-án végül sikerült lebonyolítani egy világkupafutamot, az ausztriai Gurglban egy műlesiklást. A dobogóra kizárólag hazaiak fértek fel, Manuel Feller nyert, és mivel a múlt heti, Beaver Creek-i futamokat (lesiklás, szuper-óriásműlesiklás) szintén törölték, Feller vezeti a világkupát, egy megrendezett verseny után, a mezőny pedig visszatért Amerikából Európába, a franciaországi Val d’Isère-be. Február végén a férfiakra vár még egy amerikai kiruccanás, Kaliforniába és Coloradóba.

A nőkhöz kegyesebb volt a természet – talán jobban kedveli őket? A söldeni „óriás” lezajlott, Lara Gut-Behrami diadalmaskodott Federica Brignone és Petra Vlhová előtt. Majd észak felé vették az irányt a lányok, a finnországi Leviben két vk-futamot is rendeztek szlalomban. A novemberi 11-i, első felvonást Vlhová nyerte meg a német Lena Dürr és az osztrák Katharina Liensberger előtt.

A huszonnyolc éves liptószentmiklósi olimpiai bajnok különösen kedveli a lappföldi helyszínt, mert hatodszor végzett elsőként, sehol máshol nem győzött ilyen sokszor. Másnap, a második felvonást Mikaela Shiffrin nyerte meg, a horvát Leona Popović és Dürr előtt, Vlhová kiesett a második körben. Az amerikai lány épp a szlováktól vette át a vezetést a szakági és az összetett világkupában is, és az ötszörös összetett vk-győztes azóta is az élen áll a 2023-2024-es szezonban, ahogy a szakági sorozatot is ő vezeti.

Hírdetés

Ahogy a férfiak, úgy a nők esetében is elmaradtak a Zermatt-Cerviniába tervezett lesiklófutamok, pedig egy hét különbség lett volna a két program között. A mezőny két hétvégére Észak-Amerikába utazott, és a szezon során már nem is térnek vissza oda. Killington, Vermont állam, november 25-e, az idény második óriás-műlesiklását is Lara Gut-Behrami nyerte meg. Az új-zélandi Alice Robinson állhatott fel a dobogó második, Shiffrin pedig a harmadik fokára. És a szlovák csodalány? Nos, ő a tizedik helyen zárt, viszont a másnapi műlesiklás jóval jobban sikerült. Shiffrint ugyan nem tudta megelőzni, de a második hely is számít. A svájci Wendy Holdener lett a harmadik. A statisztikák kedvelőinek: Shiffrin a 90. világkupa-győzelmét aratta, Gut-Behrami a 39.-nél tart, Vlhová a 29.-nél. December 2-án és 3-án két óriás-műlesiklással folytatódott a világkupa, Mont-Tremblant-ban. Mindkét viadalt az olasz Brignone húzta be, és míg az elsőn Vlhová és Shiffrin, a másodikon Gut-Behrami és Shiffrin álltak fel a dobogóra. A szlovák alpesisíző a második versenyen az ötödik helyen végzett.

Petra Vlhová az összesített világkupa második pozícióját foglalja el, Mikaela Shiffrin mögött, szlalomban harmadik, óriás-műlesiklásban negyedik. Előbbit Shiffrin, utóbbit a svájci Gut-Behrami vezeti. Az idei első, december 8-i szuper-óriásműlesiklást az olasz Sofia Goggia nyerte meg, az osztrák Cornelia Hüttert és Lara Gut-Behramit megelőzve. St. Moritzban további két vk-futamot rendeznek, 9-én lesiklásban, 10-én ismét super-G-ben avatnak győztest.

December 16-án és 17-én a nők is Val d’Isère-ben versenyeznek, lesiklásban, majd super-G-ben, a 2022-es pekingi olimpia aranyérmese (műlesiklásban) viszont kihagyja a svájci és a franciaországi vk-futamokat. Legközelebb 21-én áll rajthoz, az ugyancsak franciaországi Courchevelben, szlalomban. Ezt követi a 28-i (ÓML) és 29-i (ML) lienzi, majd a január 6-i (ÓML) és 7-i (ML) Kranjska Gora-i viadal, de januárban rendezik meg a flachaui (16., ML), valamint a jasnái (20., ÓML; 21., ML) versenyeket is.

A márciusi (16-24.) saalbachi világkupadöntő még nagyon távolinak tűnik. Mi lehet Vlhová idei célja? Az összetett világkupa megnyerése nehezen jöhet össze (három éve összejött), ha nem indul lesiklásban és szuper-óriásműlesiklásban, de ahogy fogalmazott, műlesiklásban már kétszer is övé lett a szakági kristálygömb, óriás-műlesiklásban viszont még egyszer sem.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »