„Lehet, a házamat is megveszi Mészáros Lőrinc”

„Lehet, a házamat is megveszi Mészáros Lőrinc”

A nagy emberek azt hiszik, hogy nekik mindent szabad – mondták lapunknak nevük elhallgatását kérő bicskei lakosok, akiket annak kapcsán kérdeztünk, hogy sajtóhírek szerint Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhet a Kossuth Zsuzsa gyermekotthon telephelyéül szolgáló, nemrég felújított Batthyány-kastély. A cikk szerint az itteni gyerekek a tulajdonosváltást követően az év végén megszűnő bicskei menekülttáborba kerülnének, míg az impozáns épületből luxusszálloda épülne.

– Itt már azt az üzletet is Mészáros Lőrinchez kötik, amiről még hivatalosan is bejelentik, hogy semmi köze az ország leggazdagabb gázszerelőjének – nyilatkozta egy fiatal lány a Felcsúttól autóval 11 percre található kisvárosban. Ennek ellenére azt azért furcsának találja, hogy tavaly adták át a kastély 237 millió forintból felújított kertjét. Biztos benne, hogy ez nem „ezeknek a gyerekeknek készült”.

Bicske főterének sarkán áll egy hirdetőoszlop, rajta tizennégy (megszámoltuk) plakát hirdeti a Felcsút–Dorog-rangadót. Egy kőhajításnyira innen közmunkás asszonyok pihennek. Ők is hallottak arról, hogy a milliárdos gázszerelő érdeklődik az épület iránt, nagy hanggal adják a tudtunkra, hogy mennyire nem örülnek ennek. Sorolják egymás szavába vágva, hogy mi minden van már itt Felcsút első emberének kezében (elsősorban a hatvanpusztai uradalomra, a felcsúti fociakadémiára, illetve a Bicskén elnyerhető beruházásokra céloznak), majd az egyikük lemondóan legyintve összefoglalja a helyzetet: övé itt az egész puszta.

– Lehet, még a házamat is megveszi a Mészáros Lőrinc! – mondja a középen álló, citromsárga nadrágos hangadójuk egy fél kiflivel a szájában. Ő nem érti, miért kell a gyerekeket kitenni a kastélyból, amikor „ők nem menekültek, hanem árvák”. És azt sem érti, hogy akkor hova kerülnek innen a menekültek, ha a helyükre a gyerekek jönnek.

A Bicske peremén álló menekülttábornak csak a portájáig jutunk. Itt a biztonsági őrök a számukra hivatalosan előírtaknak megfelelően annyira dodonai módon fogalmaznak, amennyire csak tudnak.

– Mi lesz a menekülttábor helyén a bezárást követően?
– Hallottunk ezt is, azt is.

– És tényleg ide érkeznek majd a gyerekek az otthonból?
– Erről is beszélnek, meg másról is.

Egyikük megjegyzi még búcsúzóul, hogy december 31-e messze van, addig még sok minden történhet. A meglehetősen lerobbant állapotban lévő táborból – amely ugyan mindössze 600 főt képes befogadni, de a tavaly augusztusi migránsválság idején előfordult, hogy 1800-an is laktak itt – eltűntek a sötétzöld katonai sátrak, ezek helyén most szürke és új konténerek állnak.

Hírdetés

A közeli hipermarketben lévő üzletek vezetői, alkalmazottai arra kértek minket, hogy azt se írjuk le, milyen jellegű boltban kérdezősködtünk. Azt mondják, kis emberek, akik nem akarnak bajt hozni a fejükre azzal, hogy elmondják, mit tudnak. Többen is állítják, hogy az egyébként fűthető konténereket a gyerekek miatt hozták ide.

– Annyira le van lakva az a tábor, mint egy csövestanya – mondja egyikük. Másikuk azt teszi hozzá, hogy az ott takarító alkalmazottak neki arról számoltak be, hogy vannak helyiségek, ahova nem akarnak bemenni, mert félnek, hogy elhányják magukat. Ők is kész tényként állítják, hogy Orbán Viktor bizalmasa lesz a jelenleg gyermekotthonként működő kastély új tulajdonosa.

– Köztudott, hogy amire Mészáros úr szemet vet, arra rá is teszi a kezét idővel – közlik. Csakhogy többen is emlegetnek valamit, amiből még problémája lehet a nemzet polihisztor gázszerelőjének: nevezetesen azt, hogy a legenda szerint a kastély névadója, Batthyány Kázmér végakarata szerint az épületben nem lehet más, csak gyermekotthon. Egyik alanyunk szerint az Ausztriában élő örökösök háborognak is emiatt, de ő más miatt aggódik. Az érkező gyerekek miatt, akiknek nem ismeretlen már a menekülttábor, szavai szerint ugyanis korábban is gyakran szöktek be ide a fiatalok, akik rendszeresen kábítószereznek.

– Kábítószer… öngyújtógáz, azt szívnak. A kastély munkásai egész csomót szednek össze minden nap – mondja már nekünk egy bicskei kocsmáros. Ő is úgy látja, hogy a tavaly befejeződött 237 milliós uniós felújítást nem a gyerekek miatt tervezték be, és ő is hallotta, hogy a „Kossuth Zsuzsa pszichopataképző” növendékei – ő csak így hívja a helyet a lakók életvitele miatt – mehetnek a konténerekbe.

Mészáros Lőrincről pedig elmondja, hogy régen az ő házukban is a felcsúti fociakadémia elnöke szerelte a gázt. Hozzáteszi azonban, hogy akkor kövérebb volt, a kocsmárosné szerint a sok vállalkozása okozta stressz miatt fogyhatott le. Friss húzását csak úgy kommentálja, hogy „a nagy emberek úgy érzik, hogy bármit megtehetnek”. Ennek szemléltetéseként saját vendéglőjének leépülését adja elő.

– Ha hat éve jött volna, ott kellett volna megállnia, akkora volt a tömeg. Aztán jött a pálinkaforradalom, utána a játékgépek kitiltása, aztán a dohányzás megszüntetése, aztán az online pénztárgép, úgyhogy ezért van az, hogy maga most egyedül áll itt – magyarázza a kocsmárosné.

A kastély udvarába nem tudunk bemenni. A portás minden kijövő és bemenő autó, illetve a gyalogos bentlakók után is zárja a vasrácsos ajtót. Előre közli, hogy a témában senki nem fog nekünk nyilatkozni, de azért telefonál egyet. Fél perc alatt kiderül, hogy tényleg senki nem akar beszélni Mészáros Lőrincről. Pedig volna miről: a Borsnak adott válaszában ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, hogy „a kormány programjának megfelelően megszűnnek a nagy létszámú (40-48 férőhely feletti), korszerűtlen gyermekotthonok Magyarországon, így a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon is. Az ott élő gyermekek korszerű, 8, 10, 12 személyes lakásotthonokban lesznek elhelyezve”.

Észrevesszük a 237 milliós kertfelújításról harsogó Új Széchenyi-terves táblát. Nincs felszerelve, egy jó karban lévő, de ezek szerint „korszerűtlen” melléképülethez támasztották oda. Kétszer is közlik velünk, hogy fényképeket csak közterületről készíthetünk, majd távozunk. Ekkor pillantunk meg a távolban egy kék-fehér plakátot. A felcsúti labdarúgó-akadémia nyílt napjára invitálja az érdeklődőket.

Pálffy Károlyt, Bicske polgármesterét a városházán találjuk meg. Ő csak annyit mond, hogy mindaz, amit a városában több hónapja beszélnek, csupán pletyka, amit valaki felkapott, és nem nézett utána a tényeknek. Magáról az épületről pedig annyit közöl, hogy az elidegeníthetetlen állami tulajdon.

Ehhez nincs is mit hozzátenni, hacsak azt nem, hogy ebben a kastélyban forgatták Jókai Mór regényének, a Szegény gazdagoknak a filmadaptációját. A mű cselekménye egy Fatia Negra nevezetű álarcos bandita, valamint egy gazdag uzsoráscsalád szerteágazó történetét meséli el.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »