Legyen korábban

Aki már hajtatott zöldséget, jól tudja, milyen „úri” dolog akkor enni a saját termesztésű retket, hagymát, paradicsomot, paprikát, amikor a szabad földben jószerivel éppen csak elültették, vetették. Aki még nem próbálta, annak számára nyitott a lehetőség, hogy akár 2-3 héttel korábban szüreteljen.

A hajtató berendezések anyaga műanyag vagy üveg lehet, amelyek fényáteresztő képessége között nincs lényeges különbség. A műanyagok közül a polietilén (PE) és a polivinil-klorid (PVC) anyagú fóliák ismertek. (Közülük a PE UV-stabilizált változata bizonyult a legtartósabbnak.) A PE hegeszthető, a PVC pedig ragasztható. A fóliák előnye, hogy házikerti használatuk egyszerű, ellenben nem tartják úgy a hőt, mint az üveg. Ám, ha két rétegben használjuk, a hőszigetelő képességük több mint 50 százalékkal nő.

Növényeinket egyenként, illetve fészkenként hajtathatjuk-védhetjük a föléjük húzott műanyag zacskóval. Ennek vázául ív alakban meghajlított vesszők vagy vastagabb dróthuzalok szolgálnak. A két tartóívet egymással keresztben leszúrjuk a növény (fészek) fölé a földbe, és ráhúzzuk a fóliazsákot. (Egy-egy tartóív olyan hosszú legyen, hogy a földbe leszúrva legalább 30-50 centire magasodjon a növény fölé.) E módszerrel többek között a dinnye, az uborka, a paprika, a tojásgyümölcs számára teremthetünk gyorsabb fejlődési lehetőséget, illetve nyújthatunk enyhe fagyvédelmet.

Hírdetés

Ám nemcsak egy-egy növényt, hanem egész sorokat is védhetünk így. Ehhez természetesen több tartóív kell, amelyeket a növénysorok fölé szúrunk le sorban, majd fóliapalástot terítünk rájuk (a sorok hosszában). Ezáltal kis fóliaalagutat képezünk, amelynek szélén a fóliát földdel rögzítjük, a végeket pedig például drótkampóval zárjuk le. A szükséges szellőzésről a végek, illetve oldalak megbontásával, esetleg lyukak vágásával gondoskodunk.

Takarhatunk fóliával egy egész ágyást is, amelyhez kiskerti körülmények között másfél-két méter széles és néhány méter hosszú ágyást alakítsunk ki. Ennek tartóvázául a 2 cm átmérőjű, félkörívben meghajlított és a földben rögzített műanyag csövek (bordák) szolgálnak, és ezek adják a váz gerincét is. (A bordákat méterenként ajánlott elhelyezni.) A fóliát az ágyak szélén és a végein földdel rögzítjük, a szellőztetést a végfóliák kinyitásával oldjuk meg.

Fóliaágyat vázszerkezet nélkül is készíthetünk. Ennek egyik módja a bakhátas takarás, amikor az ágyás két szélén 20-25 centi magas földbakhátakat alakítunk ki, és abban rögzítjük a ráterített fólia széleit. Célszerű lyuggatott fóliát vagy fátyolfóliát használni, mert ezen át öntözhető, illetve szellőztethető a belső tér. Ennél egyszerűbb a síkfóliás takarás, amikor a lyuggatott vagy fátyolfóliát a növényekre terítjük és földdel rögzítjük. (A síkfóliát a növények tartják meg, illetve emelik maguk fölött a növekedésük függvényébe.)

Bodnár István kertészmérnök


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »