Legyen, béke, szabadság, egyetértés! Királyhelmecre érkezett a Petőfi 200 vándorkiállítás

Legyen, béke, szabadság, egyetértés! Királyhelmecre érkezett a Petőfi 200 vándorkiállítás

Felvidéki körútját a múlt héten Rozsnyón megkezdő Petőfi 200 vándorkiállítást ma sorrendben a második állomásán, Királyhelmecen nyitották meg. 

A felújított kultúrház nagytermében, teltházas nézőtér előtt megtartott ünnepi megnyitón Tarcali Beatrix, Királyhelmec kultúráért felelős vezetője elmondta, a bodrogköziek számára megtiszteltetés, hogy láthatják pár napig a Petőfi Irodalmi Múzeum tablókiállítását. A Magyarország Kassai főkonzulátusa szervezőként az emlékév kapcsán igyekszik lehetőség szerint a tárlatot minden olyan helyszínre eljuttatni, ahol a költőóriás a Kárpát-medencében megfordult, így esett választásuk Királyhelmecre is, hiszen Petőfi barangolásai során 1847. július 10-én ide is ellátogatott.

Az ünnepség szónokaként, Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja bevezetőjében utalt arra, hogy a forradalom és szabadságharc 175. évfordulójához közeledve annak egyik legjelentősebb képviselőjéről emlékezünk meg – a vándorkiállítással is. Petőfi Sándor versekkel és karddal is küzdött a nemzete szabadságáért, majd végül a legdrágábbat, az életét is feláldozta a hazájáért. A

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

felszólítást idézve utalt rá, hogy ez vezette be az 1848. március 15-i forradalom híres 12 pontját, amelynek megfogalmazásában Petőfi is szerepet vállalt. Utalva a világ jelenlegi történéseire és a szomszédunkban dúló háborúra is, azon meggyőződésének adott hangot, hogy mindezek fényében most mindennél jobban érvényes ránk ez a mondat.

Mi magunk is tegyünk azért minden nap, hogy béke, szabadság és egyetértés legyen!

– fejezte ki óhaját.

Majd azzal folyatta, Petőfi Sándor a nép költőjeként és lánglelkű forradalmárként ma is jelen van a világban, neve összeforrt a magyar szabadság kifejezéssel. Hangot adott azon meggyőződésének, hogy a megjelentek közül sokan jó néhány Petőfi-verset fel tudnának idézni, akár hibátlanul is el tudnánk mondani, legyen az forradalmi, tájleíró vagy akár szerelmi költészetéből való.

Hírdetés

Arról, hogy a Petőfi-kultusz Királyhelmecen is tovább él, véleménye szerint egész alakos szobra  tanúskodik, valamint emléktáblája is.

Utalva Petőfi útirajzaiban olvasható bodrogközi emlékeire, a főkonzul bízik abban, hogy sokan lesznek kíváncsiak nem csak a helyiek, de a környező települések lakói közül is a képzeletbeli utazásra hívó, a héten megtekinthető tárlatra.

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere ünnepi gondolatait azzal kezdte, hogy a 200 éve született Petőfiről nehéz lenne bármit is mondani. Véleménye szerint mindannyiunkban él ugyanis egy-egy saját Petőfi, akár még hamis, az őt meg nem illető, hőst vagy félistent jellemző tulajdonságokkal is felruházva. Holott, mint mondta, nem lenne szabad megfeledkeznünk arról, hogy Petőfiben is meglássuk az esendő, gyarló embert. Reményét fejezte ki, hogy ez a kiállítás is hozzásegíthet ahhoz, hogy jobban megismerhessük az igazi Petőfit, már csak azért is, mert 

az igazságnak mindenkor felül kell írnia a hamis pátoszt. Petőfi Sándor esetében nincs szükség a megszépített, idealizált mítoszteremtésre.

Sőt tettei, élete, művei még nagyobb csodálatot váltanak ki belőlünk, ha tudatosítjuk, hogy mindezek egy tagadhatatlanul kiváló tehetségű, ám halandó, hús-vér ember teljesítményei. Utalva a költő viszontagságos, viharos életére és jellemére, megemlítette, hogy az sem köztudott a nagy demokratáról, hogy nemesi származású volt, de elveihez hűen sohasem próbált élni ezen előjogaival. Emlékeztetett rá, hogy a magyar irodalom vitathatatlanul egyik, ha nem a legnagyobb költője életét adta népe szabadságért. 1848. március 15-ei szerepvállalását egykori jó barátja, Jókai Mór így fogalmazta meg:

Ezt a napot Petőfi napjának nevezze a magyar nép! Mert ezt a napot ő állítá meg az égen, hogy alatta végigküzdhesse a nemzet hosszúra nyúlt harcát a szabadsága ellenségeivel.

Pataky Károly azzal zárta gondolatait, hogy

ha Petőfi tollából nem született volna majdnem ezer irodalmi mű, már ez az egyetlen mondat is elég lenne, hogy el nem múló hálával és tisztelettel emlékezzen rá minden magyar, éljen a világ bármely szegletén…

Az ünnepség hátalévő részében egy színvonalas kultúrális műsort láthattak a megjelentek. Elsőként a királyhelmeci gimnazisták előadásában egy zenés-verses Petőfi összeállítás hangzott el. A kassai Márai Sándor Gimnázium színjátszó csoportja Petőfi-életképeket jelenített meg. Végezetül a királyhelmeci művészeti iskola zenés-táncos összeállítása zárta a rendezvényt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »