Légbőlkapott liszttel ehetnénk a kenyerünk javát egy finn vállalat elképzelései szerint

Légbőlkapott liszttel ehetnénk a kenyerünk javát egy finn vállalat elképzelései szerint

A Solar Foods finn vállalat 2021-ig a piacra szándékozik dobni a „solein” nevű, búzaliszthez hasonló fehérjetermékét, amely a levegőben lévő szén-dioxidból, úgynevezett karbonmegkötési technológiával állítható elő elektromosság (napenergia), illetve természetes fermentáció segítségével.

A porszerű termék 50% fehérjét, 5-10% zsírt, 20-25% szénhidrátot tartalmaz, ami alkalmassá teszi arra, hogy különböző élelmiszertermékek alapanyaga legyen – olvashatjuk a weirdnews.info angol hírportálon.

Az eljárásnak elsősorban sivatagi, illetve olyan területeken lehet nagy jelentősége, ahol hagyományos mezőgazdasági termelésre nincs lehetőség. Bár a felfedezés egyelőre mesébe illőnek tűnik, de amennyiben az üzemi méretű gyártást sikerül tökéletesíteni, forradalmi változást hozhat a világ élelmiszer-ellátásában, és részben függetlenítheti azt a mezőgazdasági termeléstől, illetve az időjárástól, mivel az egysejtű fehérje előállításához termőföld nem szükséges.

Hírdetés

Az első sikeres előállítás 2018-ban történt, és a Solar Foods a közeli jövőben – az EU illetékes hatóságainak engedélyétől függően – már egy 1.000 tonna kapacitású üzem megépítésében gondolkodik.

A solein előállítása egyszerűnek és korlátlannak tűnik, mivel a szén-dioxid világszerte bőséggel áll rendelkezésre, sőt kifejezetten előnyös annak mennyiségét csökkenteni.

Az új termék legelőször várhatóan por alakban és joghurtokba keverve jelenik meg a szupermarketek polcain. A felfedezők szerint az eljárás bármikor, illetve bárhol megismételhető és fenntartható. Az előállítás további nagy előnye, hogy – mivel nem szántóföldön történik – nem jár együtt semmiféle károsgáz-kibocsátással vagy környezetszennyezéssel, így fékezi a klímaváltozás negatív hatásait.

A Solar Foods jelenleg együttműködik az Európai Űrhajózási Ügynökséggel a soleinnek az űrhajósok ellátására történő lehetséges hasznosítása érdekében. Emellett az új termék kiváló alapanyag lehet a nem állati eredetű húsok előállítói számára is.

(Agroinform)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »