Lecsapott az Anonymous

Kiadta a fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai Ku-Klux-Klan (KKK) mintegy ezer támogatójának nevét, elérhetőségeit és egyéb adatait az internetes adathalászatban jártas kiberkalózcsoport, az Anonymous. A hackerek arra válaszoltak így, hogy a rettegett klán még korábban halálos erő alkalmazásával fenyegette meg mindazokat, akik demonstrálni mernek a tavaly augusztusban egy rendőr által a Missouri állambeli Fergusonban agyonlőtt fekete Michael Brown mellett.

Az Anonymous szerint csoportjaik átfésülték a közösségi portálokat, és minden gyanús profilt megpróbáltak kiszűrni, ahogy az oda kommentelő, írogató személyeknek is utánanéztek, és így jött össze a lista. A hackerek több sejtje egyébként hasonló módszerekkel folyamatos megfigyelés alatt tartja a közösségi oldalakat, és ugyanígy levadásszák az Iszlám Állam szimpatizánsait, különféle profiloldalait.

Hírdetés

A most közzétett listáról az amerikai Rágalmazásellenes Liga egyik vezetője, Mark Pitcavage azt mondta, sajnos a legtöbb személyről eddig is sejteni lehetett, hogy a KKK-t támogatja. Felkerült viszont a New Jerseyi rendőrszakszervezet egyik jogi képviselőjének, Patricia Aikennek is a neve, aki a BBC-nek tagadta a kötődést, mondván e-mail címét egy rosszakaró volt kollégája tette fel egy KKK-s levelezőlistára.

Közben az Anonymous csütörtök éjjeli, Egymillió maszk menetelése elnevezésű londoni akciója súlyos összecsapásokba torkollott. Két rendőr, hat rendőrségi ló megsérült, ötven személyt vettek őrizetbe. Az akcióval arra akartak emlékezni, hogy Guy Fawkes, tizenkét társával 1605-ben épp ezen a napon akarta a levegőbe röpíteni az angol parlament épületét. Kísérlete elbukott, ugyanakkor az úgynevezett Fawkes-maszk, a rendszerellenes lázadó jelképe a mai napig népszerű, és egyebek között az Anonymous is használja az álarcot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 11. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »