Le Monde: “az igazi győztes a Jobbik”

A szélsőjobb újabb előretörése a magyar választásokon címmel közölt budapesti tudósítást hétfő délután megjelent számában a Le Monde. A francia lap szerint “a jobboldal győzelmével – amely bebetonozza Orbán Viktor hatalmát – és a szélsőjobboldal előretörésével a magyar parlamenti választások az európai populista tendenciákat erősítik kevesebb mint két hónappal az európai parlamenti választások előtt”.

Annak ellenére, hogy a Fidesz-KDNP 700 ezer szavazattal kevesebbet kapott, mint négy évvel ezelőtt, az új választási törvénynek köszönhetően valószínűleg kétharmados parlamenti többséget adhat a miniszterelnöknek. Ahhoz, hogy ez biztos legyen, a végleges eredményre azonban még várni kell – emlékeztetett a Le Monde.

Hírdetés

A cikk szerzője, Joelle Stolz kiemelte, hogy a Fidesz támadásait az egész kampányban a legveszélyesebb ellenfelére, a baloldalra koncentrálta, amely a személyes viták és a korrupciós ügyek súlya alatt csak késve tudta életre hívni közös platformját.

A lap szerint az akadályok ellenére a magát kormányváltó szövetségnek nevező baloldali összefogás több mint 25 százalékos eredménye “nem katasztrofális” annak tükrében, hogy 2010-ben az MSZP 19,3 százalékot ért el. Az igazi győztes azonban a Jobbik, amely négy százalékot javult négy év alatt, és vidéken sok helyen a második helyen végzett – írta a Le Monde.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »