Le lehet azt cigányozni, aki "olyan" környékről származik, és "jellemzően roma" neve van

Le lehet azt cigányozni, aki "olyan" környékről származik, és "jellemzően roma" neve van

Huszonnyolc általános iskolában, köztük tizenegy fővárosiban jogellenesen elkülönítették, és ezzel diszkriminálták a cigány tanulókat – állapította meg a Fővárosi Törvényszék kedden annak a személyiségi jogi pernek az elsőfokú lezárásaként, amelyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen a szegregáció miatt. A bíróság az ítéletében megállapította, az Emmi a jogsértő állapot fenntartásával megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

A törvényszék határozata kötelezi a tárcát, hogy adjon olyan utasítást az intézményfenntartó szerveknek, miszerint tizenhárom érintett iskolában nem indulhat szeptemberben új első osztály.

Ezek Budapest VII., VIII., IX. és XX. kerületében, valamint Egerben, Hevesen, Karcagon, Ózdon, Salgótarjánban, Szentesen és Tatabányán működnek. A perrel érintett további tizenöt intézmény esetében erre azért nem volt szükség, mert azokat már korábban megszüntették, egyházi kezelésbe adták vagy más módon átszervezték. Az Emminek egyúttal arról is gondoskodnia kell, hogy deszegregációs intézkedési terv készüljön a kisebbségi hallgatók beilleszkedésének elősegítése érdekében.

Az alperes tárca a perben egyebek között azzal védekezett, hogy alaptörvény értelmében nem listázhatják a cigány gyerekeket, ezért a hivatalok azt sem tudják ellenőrizni, hogy egy-egy osztályban hány cigány és nem cigány van. Ezzel szemben a bíróság elfogadta a felperes által javasolt, az ombudsmani hivatal által is alkalmazott módszert az etnikai arányok megállapítására. E szerint meg kell állapítani, hogy az adott körzetben melyek a "romák" lakta településrészek, háztömbök, illetve a tipikusan cigány vezeték- és keresztnevek. Akire e jelek közül legalább kettő illik, azt az aránymegállapításnál kisebbséginek kell számolni.

Hírdetés

A bíróság szerint a szegregációmentes oktatáshoz való jog megelőzi az adatvédelmi jogokat – de természetesen csak a deszegregációhoz szükséges, észszerű adatkezelés határáig.

„A szegregáció nem olyan probléma, amely holnapra megoldódik, ezért fontos, hogy az illetékeseknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük az ezzel kapcsolatos folyamatokat” – jelentette ki a döntést indokolva Schöck Beatrix. Hozzátette, fontos, hogy a diákok a saját kultúrájuktól eltérő mintákkal találkozzanak az iskolában.

Kegye Adél, a pernyertes alapítvány ügyvédje lapunknak elmondta, a törvényszék gyakorlatilag mindenben a keresetüknek megfelelően döntött.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »