Le Figaro: Egyre több “migránsmentes” életre vágyó német költözik Magyarországra

Le Figaro: Egyre több “migránsmentes” életre vágyó német költözik Magyarországra

A Balatonnál letelepedő németekről közölt helyszíni riportot a Le Figaro. A francia konzervatív lap szerint amióta Németország megnyitotta a határait a migránsok előtt, egyre több, olcsóbb, biztonságosabb és “migránsmentes” életre vágyó német költözik Magyarországra és talál második hazára “a nagyon konzervatív Orbán Viktor országában”.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, 1956-2016 – A szabad Magyarországért! címmel tartott díszünnepségen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2016. október 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ottmar Heide ingatlanügynök a lapnak elmondta: német ügyfeleinek 80 százaléka a migránsáradat miatt hagyja ott Németországot, “panaszkodnak (Angela) Merkel befogadó politikájára, nem akarnak félelemben, radikális muzulmánok között élni”. Günter Schwarz, a Balaton Immobilien ügynökség tulajdonosa napi 15-20 megkeresést kap Németországból, ötször annyit mint egy évvel ezelőtt. Mindannyian azért akarnak elköltözni, mert attól tartanak, hogy Németországot elárasztják a külföldiek – mondta a férfi a lapnak.

A tudósító Stéphane Kovacs megjegyezte, hogy a Balaton környékén jelentős német közösség él, saját lapjuk is van Balaton Zeitung címmel. Az év első hat hónapján a helyi ingatlanügynökségek szerint kétszer annyi házat vettek németek, mint tavaly egész évben. Kiszely Zoltán politológus szerint a tendencia figyelemreméltó, de nem lehet olyan tömeges jelenségről beszélni, mint például Mallorcán, ahova több ezer német költözött.

Hírdetés

A politológus úgy látja, hogy a migránsválság óta Magyarország imázsa javult az európai állampolgárok szemében. A konzervatívok számára, akiknek az egyház és a család fontos értékeket jelent, Magyarország jó választás, mert úgy érezhetik magukat, mint harminc évvel ezelőtt Németországban – idézte a politológust a Le Figaro.

A Politico brüsszeli hírportál cikke szerint Orbán Viktor bírálói, valamint a túlélő forradalmárok közül sokan a kormány 1956-os kampányát olyan törekvésnek tekintik, amely egyrészt a nacionalista hangulatot fokozza, másrészt elvonja a lakosság figyelmét a sürgősebb kihívásokról.A szerző, Bayer Lili szerint a miniszterelnök október 23-i ünnepi beszédében párhuzamot próbált vonni Magyarország Moszkva ellen indított harca és az Európai Unió ellen folytatott saját harca között.

Orbán Viktor feladatként jelölte meg Brüsszel megmentését az “elszovjetesedéstől”. A cikk azt állítja, az Orbán-kormány egyes tagjai elismerték, tudatos váltás volt arra vonatkozóan, hogy hogyan tárják a forradalom örökségét a nyilvánosság elé. A bírálók egy része szerint Orbán Viktor pártja azért változtat a forradalom történetén, hogy az a miniszterelnök politikai céljait szolgálja.

A magyarok egy része úgy véli, az Orbán-kormány megsérti az 1956-os forradalom álmait, ahogy az 1848-től 1956-ig tartó időszak magyar szabadságharcosok generációinak, valamint az 1989-es demokratikus átmenet álmait is – írta a hírportál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »