Lázár mondhatná: a MÁV jobb, mint a japán szupervasút Kjúsún, mert legalább jár – igaz, errefelé kevesebb a tájfun

Áradásokra és földcsuszamlásokra figyelmeztettek a hatóságok pénteken Japánban a Sansan tájfunnal érkezett viharos esőzések miatt, amelyek már Tokiót is elérték.

A tájfun csütörtökön Kjúsú szigetén érte el Japánt. Kjúsún három halálos áldozatról és mintegy 80 sérültről számoltak be a hatóságok, amelyek két embert eltűntként kezelnek.

A trópusi vihar fennakadásokat okozott a közúti, vasúti és légi közlekedésben, és átmenetileg nagyobb üzemek, köztük a Toyota és a Mazda autógyár termelése is leállt. Fukuoka utcái elnéptelenedtek, az üzletek zárva maradtak, a lakosság védett helyekre húzódott.

Hírdetés

A Sinkanszen nagysebességű vasútvonal kjúsúi járatait már csütörtöktől felfüggesztették, pénteken pedig a Tokió és Oszaka közötti járatát is leállították.

A délnyugat felől az ország középső és keleti része felé lassan, mintegy tíz kilométeres óránkénti sebességgel haladó tájfun, amelynek széllökései a Japán Meteorológiai Hivatal (IMA) közlése szerint alkalmanként a több mint száz kilométeres óránkénti sebességet is elérik, Kanagava prefektúrában már komoly áradásokat okozott, és a szomszédos Sizuoka prefektúrában is árvizekre és lehetséges földcsuszamlásokra figyelmeztették a lakosságot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »