Lavrov Teheránban – az iráni külügyminiszter a háború diplomáciai lezárását sürgette

Lavrov Teheránban – az iráni külügyminiszter a háború diplomáciai lezárását sürgette

A diplomáciai utat nevezte az ukrajnai háború egyetlen lehetséges lezárási módjának csütörtökön Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján Teheránban.

Amirabollahián azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy a NATO-n keresztül végzett tevékenységével hozzájárult az ukrajnai válsághoz, ám hozzátette, hogy Teherán álláspontja nem változott, és továbbra sem a háborút, hanem a diplomáciát tartja a vitás kérdések lezárásához vezető útnak.

Szergej Lavrov kétnapos látogatáson tartózkodott az iráni fővárosban, és az IRIB iráni állami televízió tájékoztatása szerint Ebrahim Raíszi elnökkel is egyeztetett, ám erről a megbeszélésről egyelőre nem árultak el részleteket.

Hírdetés

Raíszi januárban ellátogatott Oroszországba, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel is megbeszéléseket folytatott.

Amirabdollahián kitért az iráni atomprogram felélesztését célzó bécsi tárgyalások megrekedésére is, amelyekért az Egyesült Államokat tette felelőssé, hozzátéve: a síita állam kész asztalhoz ülni, ám az egyeztetések sikere az Iránt sújtó amerikai szankciók feloldásától függ.

Lavrov hangsúlyozta: Moszkva teljes mértékben támogatja a bécsi egyeztetéseket és az Irán elleni szankciók feloldását. "Remélem, hogy az Egyesült Államok jó döntést hoz majd" – fogalmazott az orosz miniszter.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »