Látták a halászok, ahogy a lángoló repülőgép a vízbe zuhan

Látták a halászok, ahogy a lángoló repülőgép a vízbe zuhan

(Fotó: EPA)

Valószínűleg a tengerbe zuhant egy utasszállító repülőgép Indonéziában. A gép Jakartából indult, négy perccel a felszállás után azonban eltűnt a radarokról: egyetlen perc alatt háromezer métert süllyedt. A fedélzeten 62-en voltak: 50 utas és a 12 fős személyzet. A 26 éves gép a légitársaság szerint jó műszaki állapotban volt – hangzott el az M1 Híradójában.

Pontianakra, Borneó szigetére kellett volna megérkeznie a lezuhant utasszállítónak. Az utasok hozzátartozói még annak reményében jöttek ki a reptérre, hogy hamarosan viszontlátják szeretteiket, ott hallottak először a katasztrófáról.

Az eltűnt utasszállítón összesen hatvanketten utaztak: 50 utas, köztük tíz gyermek, valamint a 12 fős személyzet. A kétségbeesett hozzátartozók a jakarta-i nemzetközi repülőtéren gyülekeznek.

Innen indult útnak Pontianak felé a belföldi menetrendszerinti járat, ám néhány perccel felszállás után megszakadt az összeköttetés az irányítóközponttal, és a repülő a radarok szerint egyetlen perc alatt három kilométert zuhant.

Lezárták a jakartai légikikötő 2D terminálját, a helyén egy válságközpontot állítottak fel: a területet katonák biztosítják.

Indonézia közlekedésügyi minisztere elmondta: amíg nem találják meg a repülőgép feketedobozát, nem tudják megállapítani a baleset okát. A kutatásért felelős hatóság igazgatója bejelentette: már találtak bizonyos roncsokat, eredetüket azonban még vizsgálják.

(Fotó: EPA)

A maradványokat folyamatosan keresik éjszaka is. Minden perc számít, ugyanis a maradványokat néhány óra alatt messzire sodorja az áramlat. A közelben dolgozó halászok arról számoltak be, hogy látták, amint a lángoló repülőgép a vízbe zuhan és a becsapódás erejétől felrobban.

A lezuhant repülőgépet egy helyi fapados légitársaság üzemeltette, amelynek eddig kifogástalan volt a baleseti története. A 26 éves Boeing 737-500-as típusú utasszállító is megbízhatónak számít, utoljára 2013-ban zuhant le ilyen típusú repülőgép.

Hírdetés

Szintén az indonéziai Jakartánál zuhant le azonban egy másik Boeing gyártmányú repülőgép: a Boeing 737-MAX, 2018 októberében.

Akkor több mint 180-an vesztették életüket. Nem sokkal később egy ugyan ilyen típusú utasszállító zuhant le Etiópiában, fedélzetén több mint 150 emberrel: senki sem élte túl a tragédiát.

A repülőgéptípust ezt követően ki is vonták a forgalomból.

Épp pénteken zárult le a két éve tartó vizsgálat: az amerikai székhelyű Boeing vállalat beismerte: megtévesztették a hatóságokat a 737-MAX repülésirányítási rendszerével kapcsolatban.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 2,5 milliárd dollárt, vagyis mintegy 730 milliárd forint pénzbírsággal sújtotta a céget, ám egyetlen felső vezetőt sem vontak felelősségre.

The jet plunged into the ocean moments after takeoff

Credit: @flightradar24/Twitter

Debris can be seen floating in the Java Sea today

All 62 people on board are feared dead

Credit: Twitter

Indonesian rescue members carry a body bag containing suspected remains of the Sriwijaya Air plane flight SJ182

Credit: ANTARA FOTO

Family of Sriwijaya Air plane passengers arrive at the crisis center in Soekarno-Hatta International Airport

Credit: EPA

Relatives of the passenger cry as wait to hear news on the plane crash

Credit: AFP or licensors


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »